Švicarac probio 7 kuna

Tečaj švicarskog franka i dalje nezadrživo raste, na utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke, srednji tečaj švicarske valute premašio je do nedavno nazamislivo visoku razinu od 7 kuna.

Kuna je u odnosu na jučerašnju tečajnicu oslabila prema većini značajnijih valuta, a prema franku za visokih 2,75 posto, tako da je srednji tečaj franka na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, dostigao iznos od 7,045071 kunu. Franak, čiji tečaj sa pravim strahom svakodnevno prate korisnici više od 42 posto stambenih kredita i 47 posto kredita za kupnju automobila vezanih uz 'švicarac', samo u odnosu na početak prošlog tjedna dobio je na vrijednosti oko 7,7 posto. U odnosu na početak ove godine franak je poskupio za više od 19 posto, a u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje tečaj franka viši je za gotovo 35 posto ili za 1,8 kuna.

Rata stambenog kredita

Ili primjerice rata stambenog kredita koja je u prvoj dekadi kolovoza prošle godine iznosila oko 3.500 kuna (oko 668 franaka) povećana je za više od trećinu ili na više od 4.700 kuna. Usporedbe pak sa istim razdobljem kolovoza 2009. pokazuje rast takve rate od 47 posto, a u odnosu na isto vrijeme u kolovozu 2008. rata je veća za oko 58 posto ili za više od 1.700 kuna. Dramatično povećanje tečaja franka na tečajnim listama u Hrvatskoj odraz je kretanja na međunarodnim tržištima valuta na kojima je švicarska valuta danas dosegla novu rekordno visoku vrijednost prema euru i dolaru, poduprta strahom ulagača od nove recesije i snažnom potražnjom za imovinom koju smatraju sigurnim utočištem u neizvjesnim vremenima.

Ulagači su prestrašeni

Euro je tako oslabio prema franku oko 1,2 posto, kliznuvši na 1,0580 franaka. Nakratko se strmoglavio i na 1,0475 franaka. Dolar je danas također zabilježio novu rekordno nisku razinu prema franku, kliznuvši na 73,59 centima, da bi se kasnije stabilizirao na 74,17 centima. Ulagači su prestrašeni nakon što je agencija Standard & Poor's krajem prošlog tjedna snizila američki kreditni rejting s 'AAA' na 'AA+', kao i tvrdokornim bojaznima povezanim s dužničkom krizom u eurozoni, što potpiruje strah od nove recesije u svjetskom gospodarstvu.

Kuna je oslabila i prema američkom dolara

Analitičari ističu da svi pokazatelji navode na zaključak da će franak dosegnuti paritet prema euru usprkos švicarskom nedavnom ublažavanju monetarne politike i upozorenjima u vezi s jakim frankom. Na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a pak na vrijednosti je prema kuni dobio i euro, ojačavši za 0,11 posto, te srednji tečaj jedinstvene europske valute iznosi 7,443118 kuna. Kuna je oslabila i prema američkom dolara, za 0,12 posto, a blago ojačala prema britanskoj funti, za 0,08 posto. Tako srednji tečaj dolara na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 5,215189 kuna, a funte 8,542543 kune. (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox