Svjetske burze pod pritiskom grčke dužničke drame

Nakon četiri tjedna neprestanog rasta, na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale zbog grčke dužničke drame u kojoj se situacija mijenja iz dana u dan, a čiji je ishod i dalje krajnje neizvjestan.

 

Na Wall Streetu je Dow Jones indeks prošloga tjedna pao 2 posto, na 11.983 boda, dok je S&P 500 potonuo 2,5 posto, na 1.253 boda, a Nasdaq indeks 1,9 posto, na 2.686 bodova.

Svjetske burze šokirala je u ponedjeljak najava grčkog premijera Georgea Papandreoua da će ta prezadužena članica eurozone provesti referendum o novom paketu pomoći Europske unije, koji predviđa međunarodni zajam Grčkoj od 130 milijardi eura, otpis 50 posto njezinog duga bankama, ali i dodatne mjere štednje.

 

Papandreou razljutio EU čelnike

To je razljutilo europske lidere jer bi negativan odgovor Grka, nezadovoljnih oštrim mjerama štednje, značio bankrot Grčke i doveo u pitanje provedbu cijelog plana EU-a o suzbijanju dužničke krize, dogovoren samo tjedan dana prije. Zbog toga su Njemačka i Francuska poručile da Grčka neće više dobiti ni centa pomoći dok ne odluči što želi.

Pod pritiskom europskih lidera, ali i domaće oporbe, Papandreou je odustao od referenduma. Kako sada stvari stoje, u Grčkoj će biti formirana nova koalicijska vlada koja bi raspisala prijevremene izbore, ali tek za nekoliko mjeseci nakon što dogovor o međunarodnoj financijskoj pomoći bude potvrđen.

To je ponešto umirilo ulagače, no analitičari smatraju da to neće sasvim ukloniti nesigurnost s tržišta jer je to samo jedan čin u grčkoj dužničkoj drami, čiji je ishod neizvjestan.

 

Fed umirio ulagače

Nakon redovite sjednice, čelnici Feda poručili su u srijedu da će rast američkog gospodarstva u iduće dvije godine vjerojatno ostati 'frustrirajuće spor'. Smanjili su procjene rasta u idućoj godini na 2,5 do 2,9 posto, dok su još nedavno očekivali rast između 3,3 i 3,7 posto.

Predsjednik Feda Ben Bernanke kazao je na konferenciji za novinare da se pažljivo prate događaji u Europi i ostavio je otvorenom mogućnost da Fed nastavi kupovati hipotekarne vrijednosne papire ako se gospodarska situacija pogorša.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 3,1 posto, na 5.527 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 6,0 posto, na 5.966 bodova, a pariški CAC 6,7 posto, na 3.123 boda.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna pao 2,8 posto, na 8.801 bod. (Hina/dk)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox