Svjetske burze porasle treći tjedan zaredom

Dobri poslovni rezultati kompanija, pozitivni makroekonomski podaci, a posebice optimizam ulagača uoči summita Europske unije potaknuli su prošloga tjedna, već trećega zaredom, rast cijena dionica na svjetskim burzama.

 

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 1,3 posto, na 11.808 bodova, a S&P 500 indeks 1,1 posto, na 1.238 bodova. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 1,1 posto, na 2.637 bodova. I prošloga su tjedna cijene dionica izuzetno oscilirale, ovisno o vijestima iz Europe. Kada su stizale dobre vijesti u vezi rješavanja dužničke krize, cijene su snažno rasle, a kada su vijesti bile loše, oštro su padale.

Na tržištu je glavna tema što će se u nedjelju dogoditi u Europi. Ulagači su vrlo osjetljivi, pa brzo reagiraju na svaki naslov i svaku glasinu, što pokazuje koliko je tržište nestabilno - kazao je Eric Marshall, direktor u fondu Hodges Capital Management.

Ipak, na tržištu je prevladalo uvjerenje da će europski lideri, unatoč različitim mišljenjima Francuske i Njemačke o načinu rješavanja dužničke krize, uskoro usuglasiti konkretne mjere. Ako ne već na summitu EU-a u nedjelju, a ono do sljedeće srijede.

 

Grčka izbjegla bankrot

Ministri financija eurozone odobrili su u petak Grčkoj isplatu nove tranše kredita u iznosu od 8 milijardi eura, što bi joj trebalo pomoći da izbjegne bankrot.

No, to je samo jedan korak prema cjelovitom rješenju. Europski čelnici još nisu usuglasili odgovore na tri glavna pitanja – o jačanju europskog fonda za financijsku stabilizaciju, o dokapitalizaciji banaka i o ulozi privatnih banaka u drugom paketu pomoći Grčkoj, odnosno koliko će grčkog duga biti otpisano na štetu tih banaka.

Ako ništa drugo, mislim da je sada vidljivost na putu prema rješenju dužničke krize bolja, pa ulagači optimistično reagiraju, premda zasad još nisu poznata konkretna rješenja - kaže Natalie Trunow, direktorica u fondu Calvert Investment Management.

 

I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,40 posto, na 5.488 bodova, a frankfurtski DAX 0,05 posto, na 5.970 bodova. No, pariški CAC oslabio je 1,43 posto, na 3.171 bod.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna oslabio 0,8 posto, na 8.675 bodova. (Hina/dk)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox