"Talijanske banke nisu u istoj poziciji kao španjolske"

Talijanske banke nisu u poziciji sličnoj onoj koja je zadesila španjolske banke budući da su daleko manje izložene tržištu nekretnina, kazao je kreditni analitičar agencije za rejtinge Standard & Poor's (S&P) u razgovoru za Reuters.

Mišljenja smo da talijanske banke nisu u poziciji nalik onoj banaka u Španjolskoj, budući da je njihova izloženost sektoru nekretnina umjerenija a također i zato što ne vidimo rizike oštrog pada cijena nekretnina u Italiji kakav je zabilježen u Španjolskoj", kazao je Reutersu u utorak Renato Panichi.

Ujedno je kazao da talijanske banke trpe pritiske proizišle iz državnih dugova, što im otežava pristup financiranju na tržištima.

Talijanske banke mogu iskoristiti prednosti "relativno visoke razine štednih depozita kućanstava, koji potvrđuju njihove duboke korijene u lokalnoj zajednici", tumači dalje Panichi.

Španjolska je četvrta u nizu članica eurozone, nakon Irske, Grčke i Portugala, koja je zatražila pomoć EU-a kako bi spasila posrnuli bankovni sektor. (Hina/jk)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox