Vlada objavila rat utajivačima poreza: Uvodimo fiskalnu blagajnu

Vlada namjerava stati na kraj utajivčima poreza i sivoj ekonomiji uvođenjem fiskalnih blagajni, koje bi obuhvatile sve grane gospodarstva koje posluju s gotovinom – od trgovina, građevine i kafića do odvjetničkih ureda, piše Jutarnji list.

Riječ je o tehnološkom rješenju koje Poreznoj upravi omogućava registraciju svih računa koje su izdale pravne osobe. Pravne osobe morat će instalirati poseban fiskalni printer spojen s već postojećom blagajnom ili novu fiskalnu blagajnu s ugrađenim printerom. Printer ima ugrađenu memoriju i bilježi svaki registrirani račun, a mnogi ga uspoređuju s crnom kutijom u zrakoplovima jer dosad nikad nije uspjelo brisanje podataka iz nje. Printer ima i GPRS modul kojim se na kraju dana podaci šalju nadležnoj poreznoj upravi.

Iako je teško procijeniti koliko država godišnej izgubi na utaji poreza, otkriveni slučajevi govore da je riječ o astronomskim iznosima.

Riječ je o instrumentu pravednosti. To je jedan od instrumenata uređenja fiskalnog sustava koji moramo uvesti  i zbog svih onih ljudi koji rade i uredno plaćaju porez, objasnio je Branko Grčić, potpredsjednih Vlade i ministar regionalnog razvoja, i dodao kko je će za implementaciju ovog sustava trebati najmanje godinu dana. (jh)

 

 

Izvor: Jutarnji list, 9. siječnja 2012.
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox