Zlato skočilo na rekordnih 1.602 dolara za uncu

Cijena zlata u ponedjeljak je prešla prag od 1.600 dolara za uncu, u najduljem ciklusu rasta u posljednjih 31 godinu, potaknuta zabrinutošću ulagača s državnim dugovima u Europi i SAD-u, izvijestio je poslovni portal CNNMoney.

 

Terminske transakcije za zlato, s isporukom u kolovozu, rasle su na rekordnih 1.602.40 dolara za uncu, a tijekom trgovanja na burzi u New Yorku (COMEX) zlato je postiglo najvišu cijenu od 1.607.90 dolara za uncu.

Žuti metal raste do 12. srpnja, kada je dobio izuzetan poticaj sa sjednice američke središnje banke - Federalnih rezervi, na kojoj je naznačena spremnost banke za nove monetarne poticaje. Daljnji poticaji mogu potkopati dolar, potičući bijeg u zlato kao sigurno utočište u teškim vremenima kada se investitori boje ulagati u nešto drugo. Mislim kako ljudi počinju shvaćati da gospodarstvo ponovo slabi i da će ga vlada možda trebati dodatno stimulirati - izjavio je Joe Foster, direktor za upravljanje imovinom Van Eck Global International Investors Gold Fonda.

Zlatu raste cijena i zbog zabrinutosti oko europskog duga, posebno fiskalno osakaćenih zemalja poput Irske i Grčke. Grčka je na rubu bankrota i oni još pokušavaju osmisliti kako pokrenuti oporavak bez da se potakne bankrot, no tržišta osjećaju da je to gotovo nemoguće. Sve dok se stanje ne riješi u tim perifernim zemljama, zlato će rasti - rekao je Foster.

Zlato povlači srebro

Jono Remingron-Hobs, analitičar za dragocjene metale tvrtke FastMarkets iz Londona, kazao je da će ulagači u zlato pozorno pratiti ekonomski summit EU-a u utorak. Na cijene zlata, po njegovim bi riječima, mogao utjecati i govor o financijskoj regulativi guvernera Feda Bena Bernankea u četvrtak.

Potaknuto rastom cijene zlata i srebro je u ponedjeljak prešlo granicu od 40 dolara za uncu, prvi puta od 4. svibnja.
Zlato je i dalje daleko od svog pravog vrhunca, kada se prilagodi inflaciji. Zlato je postiglo svoj realni rekord 21. lipnja 1980., s cijenom od 825.50 dolara za uncu. Kada se uračuna inflacija od 1980. do 2011., rekord svih vremena za zlato iznosio bi 2,261.33 dolara za uncu. (Hina/MJ)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox