Hrvatska i Slovenija "ruku pod ruku" za socijalnu osjetljivost i solidarnost

Predsjednici dvaju sindikalnih središnjica, Dušan Semolič iz Saveza slobodnih sindikata Slovenije (ZSSS) i Mladen Novosel iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) potpisali su danas na graničnom prijelazu Obrežje Zajedničku izjavu o financijskoj i gospodarskoj krizi, priopćio je SSSH.

 

Čelnici najveće slovenske i hrvatske sindikalne središnjice u izjavi upozoravaju vlade svojih zemalja da gospodarski oporavak neće biti uspješan ako se bude temeljio na konzervativnoj ekonomskoj politici i neoliberalnim strukturnim reformama.
Protiv su ideologije po kojoj je konkurencija jedini element našega života. Europi nisu potrebne stroge mjere štednje već mjere za rast i zapošljavanje. Izrazili su želju za socijalno osjetljivijom Europom, solidarnošću europskih državljana, posebice mladih, umirovljenika i žena.

ZSSS i SSSH zahtijevaju kvalitetna i stabilna radna mjesta, bolje osposobljavanje za sve, zajamčene dostojne plaće, snažnu socijalnu zaštitu koja je jedini čuvar društvene povezanosti i solidarnosti, zaštitu kupovne moći, zajamčene bolje mirovine, te kvalitetne javne i socijalne usluge dostupne svima. Također, ZSSS i SSSH izražavaju želju da Hrvatska još tijekom ove godine zaključi pristupne pregovore te što prije postane punopravnom članicom Europske Unije.

Izjava je potpisana u sklopu tradicionalnih susreta dvaju središnjica uoči 1. svibnja, Međunarodnog praznika rada. Jedne godine domaćin susreta u Bregani je SSSH, a druge u Obrežju ZSSS. (Hina/MJ)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox