Nasdaq protiv spajanja njujorške i njemačke burze

Burza Nasdaq OMX usprotivila se planiranom povezivanju NYSE Euronexta i Deutsche Boerse, istaknuvši da bi taj sporazum nepovratno uništio konkurenciju na tržištu derivata u Europi, objavio je Wall Street Journal.

Plan Deutsche Boerse da preuzme NYSE Euronext rezultirao bi stvaranjem najveće svjetske burze. Transakcija će vjerojatno biti zaključena nakon što Europska komisija okonča istragu o utjecaju nove grupe na tržišno natjecanje. Konačna odluka očekuje se 13 prosinca, objavio je WSJ.

U odgovoru Europskoj komisiji, koja je radi ocjene tržišnog natjecanja zatražila povratne informacije od te industrije, Nasdaq je ovog mjeseca objavio da bi novi subjekt uništio natjecanje u trgovanju derivatima i iskoristio svoju dominaciju na uštrb kupaca, objavile su novine. Nasdaq je u travnju zajedno s Intercontinental Exchangeom lansirao neprijateljsku ponudu za NYSE Euronext ali ju je u svibnju povukao nakon što ju je američko ministarstvo pravosuđa odbacilo zbog straha da će nepovoljno utjecati na tržišnu utakmicu. Nitko od stranaka nije bio odmah dostupan za komentar. (Hina/HT)

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox