4 od 5 – povratna informacija

20/05/2021

Jedan moj kolega je mudro rekao: „Slušam svaki feedback. Bolje to nego da plaćam konzultanta.“ Slažem se s njime. Možemo se okoristiti svim nezatraženim savjetima, kritikama i opaskama (kako obično zovemo povratnu informaciju iz usta onih koji nemaju vještinu davanja iste).


Postoji puno modela kako je uspješno dati i primiti učinkovitu povratnu informaciju, i vjerujem da različiti funkcioniraju u različitim kontekstima. Ali ono što se skriva iza, one neizrečene stvari, one stvari koje kad usvojite, možete upotrijebiti bilo koji model, e te stvari možete pročitati niže. Prema autorici Julie Starr, postoje 5 vještina vrhunskog coacha, svaka od kojih je bitna.
1. RAPPORT: STVARANJE ODNOSA
2. SLUŠANJE
3. POSTAVLJANJE PITANJA
4. DAVANJE I PRIMANJE FEEDBACKA
5. INTUICIJA
Što je učinkovita povratna informacija?
Za naše potrebe, učinkovita povratna informacija jasno se čuje, razumije i prihvaća. Želimo potaknuti rast u budućim coachevima (peer feedback, supervizija), kao i stimulirati iskustvo učenja cocheeja. Povratna informacija moćna je vještina kojom coach barata, pored ostalih vještina u njegovoj metodi. Često se upotrebljava samo na kraju coaching susreta, no budući da u trenu može promijeniti coacheejevu perspektivu i dati mu jasniji uvid u ono što radi/ima/jest, korisnija je ako se daje tijekom susreta, točnije u datom trenutku (on spot). Davanje i primanje povratne informacije je u vašoj moći. Nemate moć nad time hoće li primatelj odabrati reagirati na vašu povratnu informaciju, stoga odmah to otpustimo i sjetimo se da radimo najbolje što možemo, s onim što imamo, u datom trenutku. Najlakši način za opisivanje ideje davanja povratne informacije je metafora ogledala. Poslužite kao ogledalo drugoj osobi, odražavajući bez osuđivanja činjenicu koja se dogodila. Na taj način podupirete tu osobu da stekne objektivniju sliku sebe. PS/SM

Autor teksta: Tihana Dragičević

Izvor: Poslovni savjetnik br. 150

Ostatak teksta pročitajte klikom na PDF ikonu

Privitak: 
Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox