Bogatstvo ili sreća

10/04/2018

Otkako sam se počeo baviti malo širim temama poput izvora gospodarske krize i potrebnih reformi, javio mi se veći broj čitatelja s pitanjima i komentarima. Ima o svemu raznih stavova, ali se u jednom svi slažu: Što se reforme duže odgađaju, bit će veća ljudska i društvena cijena krize.


Moj nekadašnji profesor s Columbia University, Jeffrey Sachs, tvrdi da se globalni gospodarski rast neće uspostaviti dok se ne promijeni aktualni sustav vrijednosti. Mnogi znanstvenici i eksperti današnjicu vide kroz analogiju sa sumrakom monarhizma koji se iz centralne pretvorio u marginalnu pojavu.

Nekad moćna carstva s apsolutističkim vladarima postala su parlamentarne demokracije u kojima su suvereni ili nestali, ili se pretvorili u skupi ukras. Slično će se dogoditi s kapitalizmom, koji neće više suvereno upravljati politikom i gospodarstvom kao do sada. Poželjni scenarij je revolucija, splet reformi i zahvata koji imaju radikalne ciljeve, a rezultat bi trebao biti novi kapitalizam, sluga ekonomije i čovjeka, a ne njihov gospodar.

No ne dođe li do toga, tu je i najgori scenarij koji uključuje radikalne promjene nastale kroz razne stupnjeve i oblike nasilja. Bilo kako bilo, kapitalizam je, kao i demokracija, defektan i pun problema, ali se još uvijek čini boljim od drugih opcija.

Ostatak teksta pročitajte klikom na pdf ikonu.

 

Autor: Velimir Srića
Izvor: Poslovni savjetnik

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox