ELENA CVJETKOVIĆ (Misliona): Pomoć na putu prema vlastitom stilu vodstva

11/05/2011

U svjetlu sve češćih konferencija i edukacija vezanih uz leadership i razvoj modernih lidera, razgovarali smo s vlasnicom centra za poslovni i osobni coaching Misliona, Business & Life Coach-em Elenom Cvjetković.

 

Mnogi govore da su nam upravo danas potrebni „pravi“ lideri, u punom smislu riječi. Slažete li se?
Sad ste me prisjetili na pjesmu „I Need a Hero“… Rekla bih, da! Više nego ikada! Govorim, naravno, o liderima u gospodarstvu, tvrtkama, no ista potreba za liderima prisutna je i u političkom životu. Sam spomen krize u nas "zamrznuo" je sve aktivnosti, novac ne kola, poslovi se odgađaju u čekanju "boljih vremena", a radnike neki ponovo intenzivno počinju promatrati kao trošak. Ponovo se sve počinje promatrati troškovno, umjesto inovativno...

Lideri su oni koji i u teškim vremenima mogu i znaju okupiti ljude oko ideje, pokrenuti i ljude i procese. Upravo u kriznim vremenima postoji potencijal u ljudima da se, uz prave lidere, okupe oko zajedničkog cilja usmjerenom općem dobru, a možemo primijetiti da sve više žena „hoda“ u tim „cipelama“.

Koja je u tome uloga coachinga za lidere?
Možda se misli kako je pravi lider – savršen lider, osoba koja ima snage uvijek za sve. No, i liderima je potreban coach. Lideri su ljudi koji su nam potrebni kako bismo stvarali sutrašnjicu. I potrebni su nam lideri koji su svjesni sebe i daju sve najbolje od sebe. Upravo ovdje "uskače" coaching – kako bi se lider razvio, potrebno je da radi na svom osobnom razvoju, oslobađanju svojih potencijala, rastu.
Leadership coaching pomaže liderima da jasno vide svoju viziju, vjerovanja, vrijednosti ali i da povećaju svoje kapacitete vodstva i utjecaja. I coach je liderima poput ogledala, podrška u vremenima teških odluka ali i sredstvo sagledavanja situacije i mogućih rješenja. A kome je podrška potrebnija danas nego ljudima od kojih se očekuje da nas izvedu iz krize?

Uspješno liderstvo nije veliki solo nastup, već stvaranje okruženja i atmosfere u kojoj će pojedinci svjesno uložiti svoju energiju i sposobnosti kako bi zajedno dosegli ciljeve, koje smatraju i svojima.

Coaching liderima pruža mogućnost razvoja vještina vodstva, kako bi mogli pomoći drugima da podignu svoju razinu odgovornosti i sposobnosti za inicijativu i proaktivan rad, uz svjesno i odgovorno preuzimanje rizika. Osnažuje ih u odnosima s drugim ljudima, u poslovnom i privatnom smislu, rezultirajući u stvaranju atmosfere povjerenja i optimizma. Pomaže im da „otvore vidike“, oslobode procese razmišljanja i izvan konvencionalnog i očekivanog, potičući inovativnost.

U čemu je razlika kad su žene u pitanju?
Neki će reći: zar nije lider – jednostavno lider, ma kojeg roda bio. Kao da je liderstvo odijelo koje oblačite i time završite transformaciju. Žene se susreću sa svim izazovima liderstva kao i muškarci, no, njihovo iskustvo koje iz toga proizlazi često je sasvim drugačije. U coachingu žena i muškaraca, i moja su iskustva sasvim drugačija.

Naglasak koji stavljam u leadership coachingu za žene je u povjerenju u sebe. Samopouzdanje da budete ono što jeste i vodite je težište leadership coachinga. Ja osnovno poimanje leadership coachinga za žene poimam kao pronalaženje, jačanje i izgradnju unutarnje snage žene da usvoji stil vodstva koji joj je prirodan.

Koji su očekivani rezultati procesa leadership coachinga za žene?
Očekivani rezultati u procesu coachinga mogu biti jačanje samopouzdanja, izgrađen osobni stil vodstva, kreiranje jasne slike svoje misije i vizije, poznavanje pravila igre, učinkovita komunikacija, poduzimanje akcija s ciljem i razlogom, preuzimanje vlasništva nad svojom ambicijom, uzimanje zaslužene nagrade (puno žena osjeća poteškoću u situacijama kad trebaju, s punim pravom, javno preuzeti zasluge…) i iznalaženje prave ravnoteže privatnog i poslovnog.

Osnaživanje i rast povjerenja u sebe pruža ženama mogućnost da opušteno preuzmu svoju ulogu i pridobiju povjerenje, podršku i poštovanje u svom radnom okruženju. I budu ono što jesu…

Snaga je nutarnja: želite li biti istinski vođa – prvo naučite voditi sebe same! Upravo leadership coaching je učinkovito rješenje. (PS/MJ)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox