Energija snage ili kako konačno postati odlučan

27/01/2012

Prema Stephenu Gilliganu postoje tri arhetipske energije koje svaki lider mora imati: to su energija snage (odlučnost), suosjećanja (blagost) i humora (razigranost). U prošlom nastavku Direktora govorili smo o suosjećanju te tome zašto je ono važna karakteristika svakog lidera. Ovog se puta bavimo odlučnošću, odnosno energijom snage.

Goran, šef drugog tima u firmi imao je drugačiji arhetipski liderski recept od Ivana (direktora kojeg smo spomenuli u prošlom broju). Goran je bio izrazito empatičan i taktičan. Blagost je bila dio njegovog identiteta, a razina aktivnog slušanja vrlo visoka. Imao je u sebi i razigranost koja ga je definirala kao ugodnu osobu, laku za komunikaciju i suradnju. Rezultati su mu također bili u redu, osim što bi u toku projekata nekad dolazilo do probijanja rokova, njegovi su ljudi bili skloni izbjegavanju odgovornosti, a međusobno je dogovaranje članova tima ponekad trajalo vječno. Bio je poznat po tome da je do njega svatko mogao doći, ali također i da jednostavno nije uspijevao obaviti sve što je obećao na raznim stranama različitim ljudima. Goran je imao blagost i razigranost, ali nedostajalo mu je snage.

Kada direktor ne zna reći NE

Goran, kako nije imao dovoljno snage, nije uspijevao definirati granice. Osobne su mu granice bile vrlo labave, pa je bilo lako moguće ući u njegov osobni prostor, utjecati na njegovo mišljenje ili mu jednostavno okupirati vrijeme nevažnim razgovorima. Najbolji primjer je kako Goran provede jedan uobičajen dan. Jutro naravno počinje ustajanjem. Iako već dugo govori sam sebi kako će se dizati ranije, Goranovo jutro svodi se na sat vremena igre sa poznatom engleskom riječi, “snooze”. Nakon što se napokon ustane, umoran i u nedostatku vremena, ne doručkuje. Na posao ipak dolazi već bolje raspoložen. Jutro započinje kavom i razgovorom sa suradnicima. Dan izgleda obećavajuće jer su dogovoreni sastanci i ostale obaveze dobro raspoređeni i usklađeni. Ipak, već u prvom dijelu dana dolazi do raspada strukture. 

 

Cijeli tekst pročitajte u novom broju časopisa Direktor, siječanj/veljača 2012., broj 1/2, str. 10-11.,
Autor: Alan Žepec

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox