GLASOFOBIJA – ubojica karijera

07/07/2017

Poznajem odlične stručnjake i prodajne predstavnike koji nažalost nikada neće biti unaprijeđeni i neće ostvariti sve svoje potencijale samo iz jednog razloga – ne znaju „prodati“ svoj stav, informirati, uvjeriti, objasniti mišljenje, govoriti na sastancima, javnim događajima... i zavidno će gledati u leđa („lošijim“) kolegama koji imaju „ono nešto“ i koji se uzdižu na korporativnoj hijerarhijskoj ljestvici. Glasofobija (strah od javnog govora) je ubojica karijera mnogih sposobnih stručnjaka. Kako predstavljate svoju ponudu, projekt, poslovnu ideju, kako upoznajete suradnike s organizacijskim promjenama?

„Nema šanse!“ je najčešći odgovor kada pitam tko želi stati pred grupu i prezentirati svoju ideju. Ta publika su u vašem poslovnom životu vaši dobavljači, klijenti, suradnici, nadređeni ...

Od modernog biznismena se očekuje i da znade pripremiti dobro strukturirani govor, da znade zainteresirati publiku i dobiti njihovu punu pozornost, ispričati svoju priču na razumljiv i interesantan način i da se lako nosi sa tremom.

Prema top listi strahova, najintenzivniji strah je upravo strah od javnog nastupa:

1. javni govor

2. visina

3. insekti i bakterije

4. financijski problemi

5. duboka voda

6. bolest

7. smrt

8. Letenje

(PS/Z.R.)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox