HUP: Dok se pripremamo za "grčki scenarij", hrabro je govoriti da neće biti otkaza

02/02/2012

Hrvatska udruga poslodavaca izrazila je zabrinutost zbog nekih izrečenih obećanja i odluka sa jučerašnjih razgovora između predstavnika Vlade i čelnika sindikalnih središnjica u vezi najavljenog otpuštanja radnika iz javnog sektora te Zakona o radu, kao i zabrinutost za praksu socijalnog dijaloga bez poslodavaca.

Izražavamo i zabrinutost za praksu dogovaranja i donošenja odluka o pravima iz rada bez poslodavaca iz privatnog sektora, a za koju smo se nadali da je zauvijek završena, navodi se u priopćenju HUP-a.

Napominju kako s pozornošću prate sve poteze nove Vlade kojoj daju potporu u najavljenim i očekivanim mjerama sređivanja stanja u državi, društvu i gospodarstvu. Te promjene podrazumjevaju i određena odricanja koja u konačnici moraju dovesti do vrlo ozbiljnog razmišljanja, razgovora i mjera na povećanju efikasnosti javnih servisa, ističu iz HUP-a.

Grčki scenarij

Navode kako je u okolnostima u kojima živi naša zemlja, u svojevrsnom stanju pripravnosti za "grčki scenarij", prilično hrabro dati obećanje da neće biti otpuštanja u javnom sektoru i to u vremenu kad se dnevno iz privatnog sektora na burzu rada prijavljuje skoro tisuću radnika.

Obećati kako se neće dirati u stečena prava zaposlenih u javnom sektoru, pa tako niti u prava koja proizlaze iz kolektivnih ugovora, je vrlo hrabro, a sa stanovišta ekonomske logike, naročito u neizvjesnosti i nesigurnosti cijelog svijeta, neodrživo, ocjenjuju poslodavci. Pritom ističu kako razgovor o Zakonu o radu treba uvijek biti predmet rasprave Vlade, sindikata i poslodavaca.

Poticanje zapošljavanja

Iz HUP-a ističu kako je u vremenu krize potrebno prije svega razmišljati kako potaknuti gospodarstvo na novo zapošljavanje, na prilagođavanje novim okolnostima te smatraju da ne postoji tema niti zakon koji ne bi trebalo analizirati i ako treba promijeniti, ako može doprinijeti pozitivnom pomaku i boljitku.

Upravo zato HUP potiče dijalog sva tri socijalna partnera, jer nema rješenja bez razgovora i odgovornog odnosa svih sudionika.

Jučerašnji razgovor između sindikata i Vlade, te obećanje premijera Zorana Milanovića da se, kao rezultat sastanka, neće mijenjati Zakon o radu na žalost nije bio doprinos u tom smjeru, već više pokušaj umirivanja sinidikalnih čelnika, posebno iz javnog sektora, koji su uznemireni najavom uvođenja reda u javnoj potrošnji, kažu u HUP-u.

Najavljeno smanjenje proračuna je dobar znak da se stvari kreću u dobrom smjeru i HUP će, ističe se u priopćenju, podržati svaku mjeru koja će dodatno rasteretiti gospodarstvo, odnosno direktno povećati konkurentnost. (Hina/jk)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox