I dalje vjerujem u poštenje i korektnost

22/04/2016

U kuloarima hrvatskih poslovnih krugova na spomen njegova imena ili imena njegove tvrtke, na trenutak se osjeti izrazito (straho) poštovanje – biti najveća distributerska tvrtka u Europi kojom uspješno kormilari već skoro trideset godina ista osoba, velika je stvar pogotovo za ljude koji dolaze iz ovih krajeva. Bez reprogramiranih kredita, bez mrlja, bez zaleđa  - samo sa slijepom željom i strašću prema poslu.

|PS|  Osnivač ste i vlasnik Orbico grupe – najveće europske distributerske kompanije. Kako je tekao vaš razvojni put?

S njemačkim partnerom sam 1987.g. u Švicarskoj osnovao tvrtku SBJ ORBICO AG, koja je poslovala između Njemačke, Slovenije i Bugarske.  Nakon toga sam u Ljubljani 1989.g. privatizirao tvrtku „Unis-Elkos“ u stečaju po tzv. Markovićevom  zakonu,  iz  koje  se  1990.  g.  razvija  distributerska  firma  ORBICO  d.o.o.  Ljubljana, kao jedna od prvih privatnih firmi u bivšoj državi.  Zatim  je  1991.  Osnovana  tvrtka  ORVAS  d.o.o.,  također  u  Ljubljani.  Zbog  raspada  tadašnje države i potrebe poslovanja 1991.g. u Zagrebu osnivamo tvrtku „Laura BBB“ d.o.o., a zatim 1992.g. u Splitu i ORVAS d.o.o., a 1993.g. javnim natječajem privatiziramo tvrtku CROATIA-BATERIJE - Zagreb, dokapitalizacijom i otkupom  dionica  od  malih  dioničara  (52,64%).  U dogovoru s principalom «Procter&Gamble» 1997.g. u Sarajevu osnivamo ORBICO d.o.o. Sarajevo,  ORVAS  d.o.o.  Sarajevo  i  ORBICO  d.o.o.  Zagreb,  a  1999.g.  osnovan  je  i  ORVAS  PLUS  d.o.o. u Zagrebu, koji se bavi distribucijom kozmetike. Godine 2003. u Sofiji u Bugarskoj osnovana je tvrtka ORBICO EOOD koja se također bavi  distribucijom.  Nakon  toga  slijede  tvrtke  ORBICO Priština, ORBICO Skopje, ORBICO Beograd i ORBICO MA Moldavija, a 2011. godine osniva  ORBICO  BEAUTY  Njemačka  i  Austrija  i  EGEA  ORBICO  Rumunjska.  Zatim  se  osnivaju  tvrtke:  Orbico  Rafinanz  u  Mađarskoj,  Češkoj  i  Slovačkoj, Orbico Crna Gora u Crnoj Gori i Orbico Sp. Z.o.o. u Poljskoj, gdje 2014. godine preuzima poljsku distribucijsku firmu Navo.  Vlasnik  sam  ili  većinski  vlasnik  ukupno osamnaest tvrtki u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Makedoniji, Srbiji, Kosovu,  Albaniji,  Moldaviji,  Njemačkoj,  Austriji, Rumunjskoj, Mađarskoj, Crnoj Gori, Češkoj, Slovačkoj,  Poljskoj  i  Ukrajini  u  kojima  radi  4.600  zaposlenika. Prošle godine smo imali promet od 1 milijardu i 225 milijuna EUR, a 2016. planiramo promet od 1 milijardu i 720 milijuna EUR-a.

|PS|  Na kojim principima posluje Orbico grupa i jesu li se pravila poslovanja od 1987. od kako ste utemeljili Orbico grupu, do danas promijenila. Bi li vam danas bilo lakše započeti kao poduzetnik?

Nama u Orbico grupi zajednička je strast za pobjeđivanjem. Od naših zaposlenika tražimo osobno poštenje i integritet, potičemo pristup dobrog vlasnika, a prema svakoj osobi se odnosimo s dužnim poštovanjem. Cijenimo osobno

zalaganje, znanje i vještine i što je jako važno prilagođavamo se promjenama. Poslovanje se u mnogome promijenilo od tada, no ono što je dobro je da je kapitalizam uveo red u poslovanje. Imao sam sreću što sam puno surađivao s njemačkim partnerima od kojih sam naučio važnost poštenja i korektnosti u poslovanju.

|PS|  Zašto je potrebno posvećivati posebnu pažnju pronalaženju kadrova, te koje kvalitete kod djelatnika najviše cijenite?

Preduvjet da netko može doći u Orbico grupu je osobno poštenje. Ostale vrijednosti koje cijenimo u Orbicu su lojalnost, stručnost i marljivost..I sto tako, izrazito je važna harmonija među zaposlenicima jer ako nemate primjeren odnos prema managerima, a manageri prema zaposlenicima onda imate nered u firmi i možete očekivati teškoće u poslovanju. Managere regrutiramo unutar kompanije, što povećava motivaciju zaposlenih za napredovanje. Ljude je važno znati i nagraditi.

Ja sam se uvijek u poslovanju oslanjao na ljude, a ne na metre kvadratne. Najveće bogatstvo tvrtka ima u ljudima i ako tomu nije tako onda tvrtka nema budućnost.

|PS| Osim distribucije bavite se i turizmom i proizvodnjom.

Tako je. Imam dva hotela, 16 vila za iznajmljivanje, maslinike, vinograde i charter flotu od 30-ak brodova. Investirao sam u jedan pogon za proizvodnju kulena u Slavoniji sa Slađanom Novoselom iz slavonskog sela Gat, a s Milanom Vukelićemu Hrvatskoj Kostajnici sam ušao u posao s pčelarstvom.

|PS| Poslujete u 18 zemalja, kakva su vaša iskustva?

Drago mi je da mogu reći da imamo jako dobra iskustva u zemljama u kojima poslujemo. Ima naravno i nekih poteškoća, ali to je sastavni dio posla. Dakako, da je u nekim državama poslovanje ugodnije i lakše. Najbolji primjer takve države je Poljska s kojom imamo izrazito prijateljske odnose.

|PS| Gdje vidite najveći potencijal Hrvatske i kako ga iskoristiti?

Najveći potencijal Hrvatske je njena obala, ali i Slavonija sa svim svojim resursima. Sigurnost je također naša komparativna prednost koja je danas na cijeni pogotovo u Europi. Imamo i vrlo cijenjene tvrtke koje se bave naprednim i IT tehnologijama koje uspješno posluju s cijelim svijetom. Ono na što se trebamo fokusirati su proizvodi na bazi soli, zatim brašna, školjkarstvo, marikulture, prerada i izvoz ribe i ribljih proizvoda, brodogradnja i nešto puno profitabilnije od brodogradnje – servis brodova. Osnovno je shvatiti da je naše tržište Europa, a ne samo Hrvatska i eventualno Regija. Ako se na takav način razmišlja onda će i proizvodi i usluge na koje smo fokusirani biti oni koje Europa treba i s kojima mi možemo biti konkurentni.

|PS| Imate li u planu pomoći našim tvrtkama u izvozu?

Već radimo na tome. Upravo smo u pregovorima sa 40-ak hrvatskih firmi oko izvoza naših proizvoda preko Orbico grupe. Dogovoren je izvoz Podravkinih proizvoda u Bugarsku, Kraševih u Moldaviju, Lola Ribar i Sardine Postira u Poljsku, Zvečevo u Sloveniju.

|PS|  Uspjeli ste postati najveći europski distributer bez zaduživanja?

Mi smo ulagali u okviru vlastitih profita. Isplaćujemo 10 posto dobiti, a reinvestiramo čak 90 posto i s ponosom mogu reći da je Orbico danas zadužen za samo desetak posto u odnosu na promet. To je u Hrvatskoj vrlo rijedak primjer. Ako ste dužni više od 30 posto u odnosu na promet, više niste vlasnik. Kad uzimamo kredit za određeni projekt onda taj projekt sam mora vratiti kredit. Nećemo dopustiti da nam jedni projekti otplaćuju druge. Nikada nam nije bio potreban reprogram kredita i nikada u mojoj karijeri nijedna moja firma nije bila u blokadi.

|PS| Koje su vaše prednosti pred konkurencijom?

Orbico posluje na zdravim osnovama. Samo 10% prometa Orbico grupe je u kreditima. Svi krediti su reinvestirani ili u proizvodnju ili u turizam. Klijentima je najvažnije da ste im u mogućnosti pružiti kvalitetnu uslugu po što nižoj cijeni. Svojevremeno smo odlučili postati najjeftiniji put između skladišta proizvođača i svih polica, odnosno svih tržišta na kojima poslujemo. To nam je uspjelo i sve smo bolji u tome. Mislim da nam je u tome pomogao i naš odnos prema radu i životu. Nikada nismo trošili novce na bahaćenje.

PODUZETNIŠTVO NE SMIJE BITI AKTIVNOST U KOJEM PODUZETNIK PUNI SVOJE DŽEPOVE. ZADATAK JE PODUZETNIKA BRIGA O NJEGOVIM DJELATNICIMA I NJIHOVIM OBITELJIMA.

|PS|  Što bi Hrvatska u cilju poboljšanja poslovne klime i poticanja rasta gospodarstva i ulaganja trebala poduzeti?

Prvenstveno treba napraviti restrukturiranje državne administracije. To bi svakako trebao biti prvi korak. Tek kad se državna administracija bude ponašala kao servis onih koji je plaćaju onda možemo krenuti dalje. Rješenje vidim i u prožimanju malih i velikih poduzeća. Kombinacijom poduzeća različite veličine jamčit će se i gospodarski i rast investicija, a država bi pritom trebala biti što jeftinija.

|PS|  Vaš politički uzor je bio Miko Tripalo. Zašto? Imate li uzora u biznisu?

Miko Tripalo je predlagao regionalni razvoj i ravnopravnost republika. Da su se sve članice bivše države imale mogućnost regionalno razvijati i osjećati ravnopravno ne bi težile odvajanju.

Jedan od mojih uzora u biznisu je bivši predsjednik VARTE Gerhard Schneiders kojim sam imao sreće surađivati, a svakako moj najveći uzor je Ingvar Kamprad vlasnik IKEA-e kojeg nisam imao priliku upoznati, a to bi mi bila velika čast.

|PS|  Vaši sinovi su postali dio rukovodećeg tima Orbico grupe. Gdje se vidite za 5, 10 godina?

Moji sinovi Stjepan i Josip, kao potpredsjednici, aktivno su uključeni u upravljanje. Oni kontroliraju financijske i komercijalne poslove u okviru Grupacije. Ja još uvijek radim s puno volje i energije potrebne za rukovođenje Orbico grupom, no drago mi je da su moji sinovi zajedno s mojim managerima spremni svakog trena preuzeti vodstvo firme. Kada će se to dogoditi još ne znam.

|PS|  Kako se opuštate, koji su vam hobiji?

Veliki sam kolekcionar slika. Trenutno financiram petero mladih slikarica i slikara. Osim toga volim ribariti i igrati balote. Svakog petka odlazim na svoje imanje u Župi Biokovskoj. Tamo imam vinograde i uzgajam voće i povrće.

Zlata Radović

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox