Je li sinergija u Hrvatskoj moguća?

08/03/2018

Hrvatska ne posluje dobro na mnogo načina. Prema Svjetskom ekonomskom forumu 85% najproblematičnijih faktora čine neučinkovita vladina birokracija, politička nestabilnost, korupcija, reguliranje poreza i porezne stope, pristup financiranju, ograničavajuće regulacije na tržištu rada te loša radna etika nacionalne radne snage.


S jedne strane, to su ekonomska pitanja. S druge pak strane, što je možda još i važnije, to su kulturološka pitanja. Postoji li nada? Zasigurno postoji i više od nade. Hrvatska ima prilike, mogućnosti i resurse za oporavak.

Hrvatska i društveno – gospodarski razvoj

Prema brojim izvješćima Hrvatska ne po­sluje dobro. Možemo to primijeti na primjeri­ma sljedećih nekoliko pokazatelja:
- BDP: 58 milijardi USD ili 13.500 USD per capita (0,09% od ukupne svjetske razine).
- Zabilježena stopa nezaposlenosti: 20%.
- Ljudi izloženi siromaštvu ili društvenoj is­ključenosti: 32%; Hrvatska je peta u svijetu po „povećanju siromaštva djece od 2008“. (Samo su četiri zemlje lošije!)
- Hrvatska je prema Međunarodnoj kon­kurentnosti na 77. mjestu od 148 zemalja, bez značajnih promjena sudeći po 136 pokazatelja u proteklih šest godina.
- Dva od njih su kvaliteta obrazovnog su­stava prema kojem je Hrvatska na 97. mjestu te ‘obučavanje zaposlenika’ prema kojem je na 129.
- Globalni izvještaj o sreći: Hrvatska je 58. od 156 zemalja. Glavni razlozi ovako slabih re­zultata su „očekivanje zdravog života“ i „nedo­statak socijalne podrške“.(Izvori: Hrvatski zavod za statistiku, Svjetski gospodarski forum, Sjedinjene Američke Države)

Ostatak teksta pročitajte klikom na pdf ikonu.

Autor: John Lodder

Izvor: Poslovni savjetnik

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox