Jesu li nagrade i priznanja mjerilo uspjeha?

22/12/2010

Kraj je godine. Biraju se najbolji od najboljih – sportaši, glumci, novinari, ali i poduzetnici i menadžeri. Kratki pregled nagrada i priznanja koje se dodjeljuju hrvatskim biznismenima i tvrtkama pokazuju da nagrada ne manjka. Mjeri li se uspješnost nagradama i priznanjima? Koliko su hrvatski poslovnjaci opravdali titule najboljih? Možda je i to onaj najveći zasluženi bod vrednovanja – biti i ostati najbolji.

 

Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva izabralo je najuspješnije hrvatske poduzetnike u više kategorija: najuspješnija poduzetnička zona, poduzetnički inkubator, poslovni projekt visokoškolskih ustanova, izvoznik, poduzetnik inovator, mladi poduzetnik, srednji, mali, mikro poduzetnik, a sve u sklopu 14. Nacionalnog savjetovanja o gospodarstvu i poduzetništvu.
Isto Ministarstvo već tradicionalno na Međunarodnom sajmu obrtništva dodjeljuje nagradu "Vrijedne ruke" izlagačima, koji su prema kriterijima Ministarstava, najbolji izlagači. Dodjelom ove nagrade želi se potaknuti razvitak proizvodnih djelatnosti u obrtništvu, izvoz, inovativnost te doprinijeti očuvanju tradicijskih i umjetničkih obrta koji doprinose očuvanju hrvatske kulturne baštine.

Medijsko-komunikacijski projekt Gazele od 2006. godine nagrađuje najbolje brzorastuće male i srednje poduzetnike u Hrvatskoj, a s ciljem promocije brzorastućih gospodarskih subjekata radi poticanja gospodarskog razvoja i tržišta.

 

Od filantropa do interneta


Hrvatska gospodarska komora od 1993. godine dodjeljuje priznanje Zlatna kuna za uspješnost u poslovanju i doprinos hrvatskom gospodarstvu u cjelini, a Hrvatska udruga menadžera i poduzetnika u dosadašnjih 20 godina nagradila je ukupno 154 menadžera u različitim kategorijama.

Zajednica za društveno odgovorno poslovanje HGK i Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj dodjeljuju nagrade za društveno odgovorno poslovanje tvrtkama koje su pokazale najbolje rezultate u provedbi hrvatskog istraživanja o indeksu DOP-a - pokazatelj koji omogućuje procjenu društveno odgovornih politika i praksi poduzeća u usporedbi s drugima. Sredinom godine udruga Donacije.info dodijelila je priznanja kompanijama čije je projekte doniranja u prošloj godini ocijenila najkvalitetnijima, odnosno Nagradu za korporativnu filantropiju.

Tu je i tradicionalni izbor najboljih 100 web stranica VIDI WEB TOP 100 u Hrvatskoj, koji je dio VIDI Awards skupine nagrada. Uz spomenutu nagradu tu je još i Premijerkina web nagrada, Vidi e-novation i ICT gold, a koje su sve zajedno doprinijele popularizaciji visokih tehnologija, interneta i informatike u Hrvatskoj.

 

U tijeku su prijave za nagradu Primus i Najtajnicu.hr


Časopis Poslovni savjetnik zajedno s Udrugom poslovnih savjetnika drugu godinu za redom dodijelit će nagradu Primus - nagradu za najbolje savjetodavne projekte u Hrvatskoj u 2010. godini s ciljem promoviranja izvrsnosti u poslovnom savjetovanju. Rok za prijavu je 1.3.2011.

I tajnice imaju priliku pokazati da su najbolje, odnosno ponesti laskavu titulu najbolje hrvatske tajnice. U organizaciji časopisa Tajnica.hr održava se tradicionalni izbor za najbolju tajnicu u 2010. godini, a prijave su u tijeku.

I još niz drugih hvale vrijednih nagrada i priznanja koje dodjeljuju medijske kuće, civilne i državne udruge, pokazuju koliko se može mjeriti uspješnost u poslovanju, odnosno koliko je hrvatsko gospodarstvo zrelo za kvalitetnu promociju, a koja će možda potaknuti na boljitak i jačanje cjelokupnog hrvatskog gospodarstva.

 

Autor: Marina Kilić

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox