Kako vođe mogu profitirati na digitalnom poremećaju* i najnovijim tehnologijama?

27/02/2020

“Svaka zemlja treba Ministra budućnosti,” rekao je osnivač i glavni izvršni direktor tvrtke Saleforce, Marc Benioff, na Ekonomskom forumu u Davosu. I bio je u pravu.
Godine koje dolaze bit će godine ‘digitalnih vođa’. Vođe na različitim područjima širom svijeta već su počele prihvaćati digitalnu revoluciju i priznavati snagu  ehnologije koja mijenja pravila igre.


Suvremeno radno mjesto se mijenja. I dok gospodarski subjekti traže inovativna rješenja za izazovno gospodarsko okruženje u kojem rade, kompanije pokušavaju primijeniti različite pristupe kako bi povećale svoju produktivnost, snažnije angažirale radnike i potakle gospodarski rast. Kako sve više kompanija prihvaća kulturu otvorene inovativnosti, pojavljuje se novi stil vođenja.

Tradicionalni stil vođenja kod tipa ‘managementa odozgo prema dolje’ razvija se u suradnički pristup koji osnažuje zaposlenike.
Vođe koji potiču suradnju stvaraju jedan otvoreni pristup u radu na radnom mjestu. Izgradnja tima i podjela moći zamjenjuju tradicionalne oblike korporativne hijerarhije. Uloga vođenja razvija se u timski pristup koji na radnom mjestu potiče kreativno razmišljanje. Unutarnji ‘resursi gomile’ otvaraju nove putove za rast korporacija, te u tom procesu stvaraju novi poslovni model koji zaposlenicima daje veći stupanj ‘posjedovanja’ nad njihovim radom nego što su ga ikad ranije imali. Budućnost će zasigurno biti temeljena na suradnji.

Tradicionalno vođenje

To je ono što je dobro služilo kulturi neke korporacije od samog početka prve industrijske revolucije. U svijetu proizvodnje tradicionalni pristupi funkcioniraju. Oni omogućavaju rukovoditeljima razumijevanje tržišta i donošenje odluka temeljenih na informacija koje nisu neophodno važne za zaposlenike nižih razina, a koji imaju specifične funkcije u organizaciji.

Suradničko vođenje

Digitalna tehnologija transformira politiku, poslovanje, gospodarstva i društvo, baš kao i naš svakodnevni život. Otkako smo ušli u četvrtu industrijsku revoluciju, konkurencija je postala svjetski fenomen; također se pojavljuju novi oblici vođenja.
Pritisnute teškim gospodarskim uvjetima i konkurencijom u međunarodnim okvirima, kompanije traže nove putove za ostvarenje svog rasta. S druge strane, radnici su obrazovaniji te zahtijevaju veću autonomiju i veći stupanj uključenosti u svoj svakodnevni posao. Budućnost poslovanja leži u suradničkom vođenju.

Ono daje bolje rezultate, kako na razini kompanije, tako i na osobnoj razini, te pruža rješenja koja rezultiraju većim poslovnim mogućnostima, osobnim i profesionalnim zadovoljstvom zaposlenika, što opet dovodi do rasta najnižih linija korporacija. Suradničko okruženje daje veću produktivnost, viši stupanj kreativnosti i inovativnosti te je korisno za svaku organizaciju. Promjenu će možda biti teško izvršiti, ali primjenom određenih tehnika suradnje, uvođenje promjene može biti mudra poslovna odluka, koja na srednje dugo razdoblje donosi dividendu. (A.Č/PS)

Autor teksta: John Lodder

Izvor: Poslovni savjetnik br. 137

Ostatak teksta pročitajte klikom na PDF ikonu:

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox