Lovački savjeti za managere

07/04/2017

Rješenja managerskih situacija nalaze se svuda oko nas, možete ih naći i u zanimanjima koja nužno ne nose naziv direktor, manager i voditelj odjela. Tako sam i ja ove godine, u stalnoj potrebi za znanjima kojima se mogu riješiti managerske situacije novog doba, ispunjenog stalnim promjenama, upoznao voditeljicu vrtića, dirigenta, krojačicu (modnu stilisticu), radnika na distribuciji prtljage u zračnoj luci, nastavnicu likovnog odgoja i uspješnog poslovnog čovjeka, koji je ujedno i strastveni lovac.

S njima sam razgovarao, pozorno slušao tajne njihovih „zanata“ i u skoro svakoj rečenici prepoznao znanja koja se mogu primijeniti i u poslovnoj praksi. Za ovaj broj Poslovnog savjetnika prenosim razmišljanja – što je potrebno za uspješan lov – koja mi je prenio vlasnik brojnih lovačkih trofeja, koji dokazuju da svoje znanje zna pretočiti u praksu.

O lovu postoji puno različitih mišljenja, neki ga smatraju sačuvanim umijećem preživljavanja u prirodi, a neki se zgražaju zbog činjenice da čovjek s puškom (što mu daje nadmoćniju poziciju u odnosu na većinu „nenaoružanih“ životinja – no, iskreno, u toj poziciji bio je i Tiranosaur Rex) ubija živa bića oko sebe.

No, ono što je važno za ovu priču jest da postoje dobri, uspješni lovci, koji i brinu o prirodi u koju zalaze, pa do loših lovaca kojima je lov potvrda dokazivanja i prilika da nahrane svoj ego. Pre - nesemo li ovu sliku na menadžment i managere, prepoznajemo one koji vode računa o organizaciji koju vode i ljudima koji u njoj rade do managera koj ise sam otako zovu, ali ne znaju niti što bi s ljudima niti što trebaju raditi.

(PS/Z.R.)

 

Naslov članka: Lovački savjeti za managere 

Autor: Saša Petar

Izvor: Poslovni savjetnik br.124 str.16-17.

 

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox