Nedostatan kapital, troškovi i ograničena likvidnost mijenjaju strategiju UniCredita

09/02/2011

Talijanski UniCredit odlučio je preispitati strategiju poslovanja u novoj Europi u postkriznom razdoblju, pri čemu bi u fokusu u budućnosti trebale biti zemlje-motori rasta, dok je za Hrvatsku u planu obrana franšize.

 

Grupa će preispitati strategiju s obzirom na skup i nedostatan kapital, više troškove zaduživanja i ograničenu likvidnost, istaknuo je čelnik UniCredita za područje srednje i istočne Europe Gianni Papa. Model rasta samo zato da bi se raslo bio je u određenom smislu prisutan u svakoj bankovnoj grupi u srednjoj i istočnoj Europi, ali sada više ne postoji - naglasio je Papa.

Grupa je odlučila preispitati model poslovanja kako bi utvrdila model za svaku zemlju u regiji na koju je u devetomjesečnom razdoblju zaključno s 30. rujna 2010. otpadala gotovo četvrtina ukupnih prihoda grupe i 56 posto dobiti prije oporezivanja. Najveća pažnja bit će posvećena "zemljama-motorima rasta", uključujući Tursku, Rusiju, Poljsku i u određenoj mjeri Rumunjsku, kazao je Papa.

U glavnim zemljama brane franšizu

Za skupinu "glavnih zemalja", koju čine Hrvatska, Češka, Slovačka i Bugarska, UniCredit najavljuje obranu franšize. U skupini takozvanih glavnih zemalja naša je prisutnost doista snažna i želimo očuvati svoje tržišne udjele, što znači nastaviti opsluživati segmente kao što to sada činimo kao univerzalna banka - pojasnio je Papa.

U trećoj i posljednjoj skupini zemalja u kojima je poslovanje povezano s rizikom, ali i potencijalnim koristima, nalaze se baltičke zemlje te Ukrajina i Kazahstan. U tim zemljama odluka o poslovanju najvećim se dijelom temelji na riziku koji smo spremni prihvatiti u cilju ostvariranja koristi, te na kapitalu koji nam je za to potreban - kazao je nadalje čelnik UniCredita za srednju i istočnu Europu. (Hina/MJ)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox