Ni menadžerima nije lako: Četiri petine europskih menadžera zabrinuto stresom

18/07/2011

Europsko istraživanje poduzeća o novim rizicima i rizicima u nastajanju (ESENER), koje je provela Europska agencija za zaštitu na radu, istražuje stavove o tome kako se rizicima po zdravlje i sigurnost upravlja u njihovoj tvrtki. Studija je pokazala da u Europi raste zabrinutost zbog stresa.

 

Četiri petine europskih menadžera izrazilo je zabrinutost stresom vezanim uz radno mjesto, sudeći po Europskom istraživanju poduzeća o novim rizicima i rizicima u nastajanju (ESENER). Prema istraživanju, stres na radnom mjestu postaje poslodavcima jednako važan kao i ozljede na radu (79%). Stres na radnom mjestu vrlo je izražen u zdravstvenom i društvenom radu (91% kompanija smatra ga ponešto ili čak vrlo zabrinjavajućim) te u školstvu (84%).

Uz financijsku krizu koja je u punom zamahu, 79% europskih menadžera je zabrinuto stresom na radnom mjestu, što je već prepoznato kao značajan teret produktivnosti u Europi - rekao je direktor Europske agencije za sigurnost i zdravlje na radu (EU-OSHA) Jukka Takala. Usprkos značajnoj zabrinutosti, itekako nas brine činjenica da je samo 26% europskih organizacija donijelo procedure za ublažavanje stresa. Studija ESENER ističe važnost učinkovite podrške tvrtkama koje se bore sa stresom, a to će biti od presudne važnosti ako želimo imati zdravu i produktivnu radnu snagu koja je u stanju povećati europske gospodarske rezultate i konkurentnost - dodao je.

Studija ESENER je pokazala i kako 42% predstavnika poslodavaca smatra da je rješavanje psihosocijalnih rizika puno teže od ostalih rizika za sigurnosti i zdravlja na radnom mjestu. Osjetljivost tih rizika (53%) kao i mala osviještenost (50%) glavne su prepreke učinkovitom rješavanju psihosocijalnihrizika, navodi studija. Također, manje od trećine tvrtki iz 27 zemalja članica EU, navelo je da ima procedure koje se bave zlostavljanjem ili uznemiravanjem (30%), nasiljem povezanim s radom (26%), ili stresom povezanim s radom (26%).

Uključenost radnika ključni je čimbenik u upravljanju zdravljem i sigurnošću

Studija ESENER pokazala je da radna mjesta u čijem kreiranju sudjeluju radnici imaju veće izglede uspješno provoditi mjere za očuvanje zdravlja i sigurnosti. To je itekako slučaj kod manjih poslodavaca, kod kojih je participacija radnika važan okidač u uspješnom upravljanju psihosocijalnim rizicima. Mjere za rješavanje psihosocijalnih rizika kao što su nasilje, stres i bullying, primjenjuju se dvostruko češće u tvrtkama koje se savjetuju sa svojim radnicima nego u onima koje provede vlastite mjere bez uključivanja radnika.

Studija je pokazala i kako su glavne prepreke u provođenju mjera zaštite na radu nedostatak resursa (36%) poput vremena, osoblja ili novca, te nedovoljna osviještenost (26%). Rezultati studije također su pokazali da i manje tvrtke mogu samostalno provoditi procjenjivanje rizika, iako im je za to potrebna podrška u vidu stručnosti, savjeta i alata za učinkovito upravljanje rizicima, kao i za osmišljanje i provođenje uspješnih mjera prevencije.

Kroz kampanju i informacijske usluge EU-OSHA radi na podizanju svijesti o opasnostima na radnom mjestu i promicanju sveobuhvatnog i integriranog upravljanja rizicima. EU-OSHA nudi razne alate koji olakšavaju taj proces, posebno za male i srednje tvrtke. Novi alat za procjenu rizika (OiRAT) nudi liste, upute, brošure, upitnike i interaktivne alate iz cijele Europe, a može se besplatno preuzeti s internet stranica.
Ohrabruje da se prema rezultatima istraživanja, u većini poglavlja, Hrvatska nalazi u europskom prosjeku, a u pojedinim segmentima zaštite na radu i ispred pojedinih tzv. starih članica EU
– izjavio je Zdravko Muratti, načelnik odjela zaštite na radu pri Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva. (PS/MJ)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox