Opasan posao: Privatni zatvori" okreću" milijarde dolara

20/10/2011

Investitori ne prežu ni od ulaganja u zatvore u kojima su okorjeli zločinci kako bi zaradili, a riječ je o poslu vrijednom milijarde dolara, piše Business.hr.

Najviše građana u zatvorima na svijetu ima američka savezna Idaho, a riječ je o 2,3 milijuna zatvorenika. Toliko zatvorenika imaju Kina i Rusija zajedno. Zatvorski sustav države Idaho zapošljava 800.000 ljudi, više nego što ih zaposleno u automobilskoj idustriji.

„Zatvorski“ biznis vrijedi milijarde dolara i svi bi htjeli dio zarade. Dok se neke države poput Kalifornije muče s velikim brojem zatvorenika te moraju smanjiti taj broj, privatne „zatvorske“ kompanije imaju priliku za zaradu. Takve kompanije zarađuju više ako je broj zatvorenika veći. Oko 130.000 zatvorenika, odnosno oko 8 posto cijele američke zatvoreničke populacije smješteno je u privatnim zatvorima. U odnosu na deset godina prije taj je broj deset puta veći, a stručnjaci kažu da je „zatvorski“ biznis budućnost SAD zbog porasta stope zločina i manjak zatvora. Jedan dio smatra da je „zatvorska“ industrija potaknula rast kriminala i sporost pravosuđa samo kako bi zaradila. (jk)

 

Izvor: Business.hr, 20. listopada 2011.
Foto: Ilustracija 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox