Opasnosti timskog coachinga

01/07/2020

Coachati tim je jednako kao pokušavati zaliti cvijeće s dugačkim crijevom za vodu. Može biti divno iskustvo šetnje kroz vrt i krajnjeg rezultata zalivenog cvijeća, a može se crijevo, neočekivano pritiskom vode, oteti kontroli i napraviti više štete nego koristi.


Velike su razlike tko ste vi koji coachate tim i zadirete u njegovu svetu dinamiku, nepisana pravila i suptilne odnose. Jeste li njihov direktni nadređeni? Jeste li dio ljudskih resursa? Kolega? Vanjski coach? U radu s ljudima, tanka je granica između pred-konfliktnog stanja i glatkih dogovora. Znate svi vi koji ste pokušali. Na koje zamke posebno obratiti pozornost da timski coaching bude uspješno odrađen i da vam se cijeli proces ne obije o glavu, pišem niže, pričam 18.5.2017.

Inspirirana Međunarodnim tjednom coachinga

Pišem inspirirana Tjednom coachinga (15.- 21.5.2017.) i događaja kojeg organiziramo ispred Hrvatske udruge za coaching, u Muzeju za suvremenu umjetnost 18.5.2017. Detaljnije informacije slobodno možete ‘progooglati’ na njihovim stranicama.

Prozor u coaching, a gdje je kvaka? je poludnevno druženje namijenjeno HR voditeljima i HR stručnjacima s otkrivanja kako jedni druge još više možemo podržati u temama razvoja i usavršavanja ali i izazovima novog vremena.

Koncept događaja obuhvaća tri kratka iskustvena izlaganja te zajednički kreativni rad sudionika i coacheva u malim grupama na aktualnim temama razvoja ljudskih potencijala.

•Coaching kao prozor u neotkriveni potencijal zaposlenika

••Kako se mijenjaju voditelji tijekom i nakon coachinga

••Opasnosti timskog coachinga

S obzirom da dugi niz godina radim s timovima, tema izlaganja bit će upravo ova zadnja, opasnosti timskog coachinga. Razmišljam o tome što prvo naglasiti i na što prvo upozoriti kroz to kratko vrijeme i dolazim do zaključka da imamo priliku izaći u susret s trendovima i eventualno generirati zajednički nove ideje ako se budemo bavili praktičnim primjerima umjesto teorijom. To nam je svima bliže. Želim vam prenijeti opasnosti koje smatram da su osnovne, kod timskog coachinga, kroz sljedećih par redaka.

Što je timski coaching?

„Pomaganje timu poboljšavanje izvedbe i procesa, kojima se postiže ta izvedba, kroz refleksiju i dijalog.“ (Clutterbuck, 2009.) „Omogućavanje timu da funkcionira na višem nivou od pukog zbroja svojih dijelova, razjašnjavanjem svoje misije i poboljšanjem vanjskih i unutarnjih odnosa.“ (Hawkins & Smith, 2006.)

Bilo kakva intervencija može biti timski coaching jedino ako:

••Uključuje coaching ponašanja i pristupe

- a osobito ne direktivni način pomaganja ljudima u kvaliteti njihovog razmišljanja

••Radi zajedno timom o pitanjima od zajedničkog značaja, koja su svima od interesa

••Ima dogovoreni ishod koji se odnosi na neki aspekt zajedničke izvedbe ili postizanje zajedničke svrhe.

Autor teksta: Tihana Dragičević

Izvor: Poslovni savjetnik br. 143

Ostatak teksta pročitajte klikom na PDF ikonu

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox