Otvarate obrt za 10 kuna? Na ove stvari morate pripaziti

17/10/2012

Uz obrte, dionička društva i društva s ograničenom odgovornošću Hrvatska dobiva i jednostavna trgovačka društva. Poduzeća bebe ne trebaju imati više od deset kuna osnivačkog kapitala, a moći će se osnovati od ovoga četvrtka, kad se počne primjenjivati izmijenjeni Zakon o trgovačkim društvima.

No, ni te tvrtke neće biti jeftine, kako se na prvi pogled čini, jer je deset kuna tek početni kapital, ali troškovi upisa u sudski registar, pristojbe, rezervacije i objava oglasa u Narodnim novinama dođu 750 kuna.

Zamke na koje trebate pripaziti

No, oprez s ulijetanjem u privatni biznis! Tko god se proteklih dvadeset godina odvažio na privatni biznis kaže da je, usprkos svim peripetijama oko osnivanja tvrtki, puno veći trošak i problem tvrtku zatvoriti nego otvoriti je, o čemu svjedoči i brojka o 74 tisuće blokiranih poslovnih subjekata koji se ne mogu izvući iz dugova.

Jednostavno poduzeće mogu osnovati tri vlasnika, svaki sa po 3,33 kune osnivačkog kapitala, ali prije nego što ga aktivira, tvrtka treba imati i jednog člana uprave.

Tu se krije zamka za nezaposlene: osnuju li tvrtku za 10 kuna, gube status nezaposlenih na burzi.

Takva tvrtka mora imati člana uprave, a to je druga zamka. Član uprave ne mora biti zaposlen u tvrtki za deset kuna, već može raditi negdje drugdje. No, ako član uprave nema zdravstveno i mirovinsko osiguranje po drugoj osnovi, tvrtka od 10 kuna mora ga prijaviti na socijalne fondove i za njega platiti doprinose.

Lucija Jarža Turković, porezna savjetnica, kaže da se za članove uprave kao osnovica za uplatu doprinosa uzima prosječna plaća u državi, 7756 kuna, a obveza za doprinose iznosi 33 posto.

Postanu li umirovljenici, članovi uprave jednostavnog društva zasad ostaju bez mirovine, dok se eventualno ne promijeni mirovinski zakon jer iz Vlade najavljuju da će dopustiti njihov radni angažman bez gubitka prava na mirovinu.

Jednostavna društva postaju obveznici poreza na dobit, ali moraju zadržati četvrtinu dobiti u rezervama, kao pokriće za poslovanje, piše večernji.hr. (sh)

 

Foto:Zeljko Lukunic/PIXSELL

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox