Pobijedi u glavi, pa ćeš na tržištu

08/01/2020

U ranoj mladosti bio sam zainteresiran za aikido,kung fu i karate te opčinjen filmovima Bruce Leea.


Puno godina kasnije, nakon semestra koji sam proveo kao  gostujući profesor u Pekingu, posjet kultnom hramu Shaolin bio je ostvarenje mog mladenačkog sna.

Shaolin se na prvi pogled ne razlikuje od drugih budističkih svetišta, rasutih po romantičnim obroncima kineskih planina, iako se njegovi redovnici bave savladavanjem tajnih borilačkih vještina. Veliki majstor hrama Li Xiaolong ovako je znatiželjnicima objašnjavao temeljni cilj obuke redovnika:

Mnogi misle da umjetnost borbe služi pobjeđivanju neprijatelja no upravo je obrnuto. Drevne borilačke vještine ponajprije su sredstvo upoznavanja samog sebe i pobjeđivanja neprijatelja u sebi. Sve je u glavi!

Jednom sam pitao studente tko od njih može hodati po katedri, dugačkom i čvrstom stolu od hrastovine u učionici, šezdesetak centimetara iznad razine parketa. Pitanje ih je nasmijalo, ali su se brzo složili da je to zadatak koji bi svi mogli obaviti. Jedino ne Pero, on je prije predavanja popio tri piva, javio se dežurni šaljivdžija. Dobro, rekao sam,pretpostavimo da sad katedru podignemo na vrh tornja Zagrebačke katedrale. Učinit ćemo što god je potrebno da tamo bude jednako čvrsta i stabilna kao i ovdje, jedino će oko i ispod nje biti praznina. Kad stanete na rub, pod vama će zjapiti rupa duboka stotinu metara.

Tko bi od vas mogao hodati po toj katedri tamo gore? Zamislivši situaciju studenti jednoglasno odgovore: Nitko! Pritom su energično iznosili...

Autor teksta: Velimir Srića

Izvor: Poslovni savjetnik br. 135

Ostatak teksta možete vidjeti klikom na PDF ikonu

  

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox