Pridonose li otkazi simetriji poduzeća?

31/05/2016

Vitruvije je davno napisao: „Aedium composition constant ex symmetria, cuius rationem diligentissime architect tenere debent”. Ova rečenica, prevedena s latinskog, glasi: „Kompozicija hrama zasniva se na simetriji, načela koje arhitekti moraju svladati s najvećim marom”.

Osim  tog  zadatka,  Vitruvije definira naredne zadaće arhitekta:  „...  arhitekt  mora  biti  pismen,  vješt u crtanju i dobar poznavatelj geometrije, mora dobro poznavati  povijest,  mora  marljivo  slušati filozofe i upoznati glazbu, ne smije biti neznalica ni u medicini, mora se razumjeti u pravna pitanja  i  mora  imati  znanja  iz  astrologije i o nebeskim znakovima“.

Što  je  simetrija  poduzeća? Gdje se nalazi? Kada govorimo o simetriji mislimo li samo na aktivu i pasivu bilance? Je li to odnos troškova i zarade?  Je li to pravilnost uravnoteženog rasta, odnosno razvoja? Je li to odnos vlasnika i managera sa zaposlenicima? Je  li  to  usklađenost  svih  elemenata poslovnog sustava? Kako se ponaša sustav prilikom promjena na tržištu? Mogu li otkazi donijeti ravnotežu u sustav? Čak i kad se čini da su na vrhu, i vlasnici tvrtki imaju  nekoga  iznad  sebe  –  kupce.

(PS/Z.R.)

Naslov članka: Pridonose li otkazi  simetriji  poduzeća?

Autor: Saša Petar 

Izvor: Poslovni savjetnik br.93 str.18.-19.

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox