PRIMUS: Nagrada za najbolje savjetodavne projekte

08/02/2011

I ove godine u organizaciji Poslovnog savjetnika i Udruga poslovnih savjetnika bira se najbolji poslovni savjetnik s ciljem promoviranja izvrsnosti u poslovnom savjetovanju. O dodjeli PRIMUS nagrade, govore njezini utemeljitelji, Sandra Mihelčić, direktorica i glavna urednica Poslovnog savjetnika i Gordan Kolak, predsjednik Udruge poslovnih savjetnika.

 

Ciljevi su da PRIMUS nagrada, godišnja nagrada za najuspješnije poslovne projekte profesionalnim poslovnim savjetnicima koji su vodili projekt, postane vodeća nagrada na nacionalnoj razini u Hrvatskoj za usluge temeljene na znanju te prepoznata i priznata od hrvatske poslovne zajednice. Prijave traju do 31. ožujka na web stranicama Udruge poslovnih savjetnika i web portalu Poslovnog savjetnika, a dodjela nagrada održat će se 24. svibnja 2011. u hotelu Westin.


Drugu godinu za redom dodijelit će se PRIMUS nagrada. Ima li kojih noviteta u odnosu na prošlogodišnju proceduru prijave?
 
Prošlu godinu nagrade su dodjeljivane konzultantima pojedincima, a ove godine povjerenstvo je odlučilo da se ne nagrađuju pojedinci, nego najbolji savjetodavni projekt. Na taj način otvorena je mogućnost i konzultantima pojedincima i konzultantskim tvrtkama da prijavljuju svoje najbolje prošlogodišnje projekte, te ih ovim putem sve pozivamo da se prijave. Isto tako, ove godine očekujemo veći broj nominacija jer je to uobičajen efekt nakon promotivne kampanje koju pripremamo, a i mnogi će se konzultanti, uvjereni smo, ohrabriti prijaviti jer su na proteklom Primusu vidjeli o koliko renomiranoj nagradi se radi. Postoje osobe koje ni u čemu ne žele biti prve, već prvo osluškuju i tek nakon toga reagiraju. Tako je i s nominacijama za Primus. To je normalna ljudska reakcija kojoj se ne treba čuditi. 

 Koliko je nagrada prepoznata od strane struke za daljnji poticaj i profesionalni razvoj?
Svaka nagrada, bez obzira što se konkretno nagrađuje, je neka vrsta vjetra u leđa i priznanje za dosadašnji rad. Konzultanti su osobe u sjeni, nisu medijski eksponirani, no često puta o njihovim savjetima ovisi daljnji razvoj, pa i opstanak neke tvrtke. Upravo je to razlog zašto želimo nagraditi najbolje i doprinijeti jačanju konzultantske struke. Vjerujemo da će iz godine u godinu ova nagrada dobivati sve veći značaj, kako u poslovnoj zajednici, tako i na medijskoj sceni. 

Do kada traju prijave za natječaj i ima li novih imena u sastavu žirija?
Rok za prijavu najboljih savjetodavnih projekta je do 31. ožujka ove godine, a dokumentaciju za prijavu možete preuzeti na web stranicama Udruge poslovnih savjetnika i web portalu Poslovnog savjetnika. Popunjene prijave s pripadajućom dokumentacijom treba slati na adresu Udruge poslovnih savjetnika, gdje će se prijave pripremiti za ocjenjivanje. Kategorije unutar kojih se dodjeljuje PRIMUS: Menadžment i savjetovanje; Ljudski potencijali, edukacija i trening; Informacijske tehnologije; Strateško planiranje i organizacijski razvoj; Marketing; Nagrada za poseban doprinos poslovnom savjetovanju u RH. O pobjednicima će odlučivati stručni ocjenjivački žiri sastavljen od renomiranih imena hrvatske poslovne scene. Primus nagrada se ne može kupiti, već se mora zaslužiti radom i rezultatima, a zadatak stručnog žirija je da prepozna i nagradi najbolje. 

Jesu li poslovni savjetnici važna karika u uspješnom radu svake tvrtke? Imate li podatak koliko ih je zaposleno u velikim tvrtkama?
Jedna od najznačajnijih odlika suvremenih poslovnih sustava je stalna briga za razvoj intelektualnog kapitala. Današnji se poslovni sustavi razlikuju upravo po stečenom znanju i iskustvu, odnosno ključ njihova uspjeha predstavlja sposobnost prepoznavanja potrebitih znanja i vještina. U tome se ogleda i uloga poslovnih savjetnika, koji predstavljaju medij za prijenos znanja i iskustava u razvoju pojedinih funkcija tih poslovnih sustava. Teško je precizirati točan broj poslovnih savjetnika na našem tržištu. Upravo je i interes Udruge poslovnih savjetnika uređenje tržišta poslovnog savjetovanja i stvaranje pretpostavki za daljnji razvoj savjetničke struke. 

Na koji način nagrada PRIMUS doprinosi jačanju struke?
Po svojoj definiciji svaka nagrada predstavlja dodatni poticaj za nastavak rada na osobnom razvoju pojedinca ili grupe. No, osim što predstavlja poticaj za daljnji razvoj poslovnog savjetnika, PRIMUS doprinosi profiliranju i jačanju savjetničke struke. Prije svega jer potiče tržišnu utakmicu i primorava savjetnike na povećanje kvalitete njihovih usluga. PRIMUS je nagrada o čijoj dodjeli zajednički odlučuju i struka i tržište, ocjenjujući korisnost i uspješnost savjetodavnog projekta te na taj način promovira izvrsnost kao rezultat neprekidnog poboljšavanja u poslovanju. 

Kako bi ocijenili, odnosno komentirali rad hrvatskih poslovnih savjetnika?
Možemo reći da je tržište poslovnog savjetovanja u Hrvatskoj još u početku svog razvoja. Taj je početak obilježen nedostatkom regulatornog okvira koji bi jasno definirao pravila struke, što predstavlja jedan od ključnih uzroka pojave pada kvalitete savjetodavnih usluga. Naime, danas se svatko predstavlja poslovnim savjetnikom, jer ne postoji jasni okvir koji bi definirao samu savjetničku struku. Udruga poslovnih savjetnika pokušava urediti taj prostor, odnosno skrbiti o kvaliteti profesionalnih poslovnih savjetnika koji će djelovati u okvirima standarda struke. PRIMUS prepoznaje upravo takve savjetnike i u tome se očituje njegova vrijednost.

 

Autor: Marina Kilić

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox