Provalom ideja pobijedite problem

11/05/2012

Još jedan alat za upravljanje sustavima i poboljšavanje kvalitete koji bi svatko od nas trebao vješto koristiti je brainstorming. Ovaj engleski izraz prevodi se kao oluja mozgova, kreativna provala ideja, mozgovanje, može i idejoskok, a kako mi obično kažemo da nam ideje padaju na pamet nazovimo ga – idejopad.

Brainstoriming ili idejopad možemo definirati kao alat koji timovima koji rade na nekom problemu omogućuje slobodno i stvaralačko istraživanje mogućnosti i rješenja bez opasnosti od kritike. Najvažnija stvar u ovoj definiciji je njezin zadnji dio – bez opasnosti od kritike.

Kritika, kao što znamo, ubija kreativnost, a bez kreativnosti, kao što znamo, nema napretka. Kreativnost je bila potrebna za dodati biciklu motor i dobiti motocikl, za smisliti malo čudo kao što su post-it papirići koje možete po volji zaljepljivati i odljepljivati, za penkalo, žilet, mobitel s fotoaparatom i praktički sve što nas okružuje.

U čemu su prednosti idejopada kao alata?

Kreativnost, mašta i radoznalost nisu nam bili problem tamo negdje do pete godine života. Sjećate li se kako ste u to vrijeme bez ikakvog straha pitali za sve što vam nije bilo jasno, svakoga tko vam je bio pri ruci – zašto? i zašto ne bi? I niste prihvaćali „ne znam“ za odgovor. Kako ste bez imalo srama objavili svoju namjeru da postanete primabalerina ili astronaut. Kako ste smjelo kombinirali sladoled, varivo od kelja i čokolino, bez ikakvih posljedica po urednost vaše probave, sve dok vam odrasli nisu rekli da to ne ide skupa?

No ubrzo se sve promijenilo. Kako i kad se događa ta promjena, prepustimo psiholozima. Nećemo optuživati, samo ćemo citirati Einsteina: „Pravo je čudo kako ljudska radoznalost preživi formalno školovanje“. Činjenica je, naime, da dosegnemo odraslu dob i ulazak u svijet rada sputani strahom od kritike i strahom da ne ispadnemo smiješni. Dvaput ćemo razmisliti prije nego nešto kažemo, triput prije nego napišemo, a četiri puta prije negoli to i potpišemo.

Velika prednost idejopada je upravo poticanje kreativnosti u atmosferi gdje je svaka ideja dobro došla i nitko nema pravo odmah je kritizirati, reći kako je smiješna, glupa ili nemoguća za provedbu.

Idejopadom se prikupi velik broj ideja, od kojih neke, ako ne budu iskorištene za konkretni problem, mogu poslužiti kasnije za rješavanje nekih drugih problema. Pri tome, što nije nevažno, svi članovi tima sudjeluju i stječu osjećaj uključenosti u odluke. A ideje prikupljene idejopadom predstavljaju korisne ulazne podatke za druge alate. O tome nešto više kasnije.

 

 

Cijeli članak pročitaje u novom broju časopisa Poslovni savjetnik, svibanj 2012, broj 85.
Autor: Olga Štajdohar-Pađen

 

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox