Prvo istraživanje inovacijskih kapaciteta hrvatskih tvrtki

21/02/2011

Savjetnička tvrtka Sense Consulting, tjednik Lider i veleučilište VERN pokrenuli su projekt "Hrvatski kvocijent inovativnosti - HKI" - prvo istraživanje koje mjeri inovacijski kapacitet hrvatskih tvrtki. Projekt obuhvaća istraživanje inovacijskog kapaciteta hrvatskih tvrtki i dodjelu priznanja za sustavnu izgradnju, upravljanje i učinkovitu primjenu poslovnih postupaka usmjerenih na inovativnost te procesa i modela koji dovode do stvaranja novih proizvoda i usluga.

 

Usporedno istraživanje i rangiranje domaćih tvrtki osigurat će uvid u stanje inovacijskog kapaciteta hrvatskog gospodarstva te omogućiti njegovu usporedbu s drugim gospodarstvima. Istraživanje se provodi metodologijom koju su vodeći domaći stručnjaci za inovacije posebno razvili u ovu svrhu uz korištenje najbolje međunarodne prakse.

Prikupljanje podataka provest će se tijekom veljače i ožujka, a rezultati će se publicirati u tjedniku Lider te na HKI web stranici www.inovativnost.hr – u obliku završne studije koja će uključivati i preporuke za poboljšanje u svim segmentima inovativnosti. Ispunjavanjem standardiziranog upitnika na HKI web stranici, tvrtke mogu preispitati svoje inovacijske procese i upravljanje vlastitom inovativnošću te po želji saznati kako poboljšati svoju inovativnost. Po tri tvrtke iz različitih veličinskih kategorija (male, srednje i velike) s najvišim kvocijentom inovativnosti dobit će posebna priznanja i biti prepoznate kao lideri inovativnosti u Hrvatskoj za 2011. godinu.

Poboljšanje inovacijskog kapaciteta

Vedran Antoljak, generalni direktor Sense Consulting-a izjavio je kako tvrtke sudjelovanjem u istraživanju dobivaju procjenu svoje inovativnosti, odgovor na pitanje kakav inovacijski kapacitet posjeduje tvrtka u usporedbi s drugim tvrtkama iste veličine te kako ga poboljšati. HKI mjeri postavke u tvrtki koje su potrebne za stvaranje novih i inovativnih proizvoda i usluga nužnih za održavanje konkurentnosti i dugoročan rast tvrtke. Cilj ovog istraživanja je ukazati na izravnu vezu između razine inovacijskog kapaciteta tvrtke i njenu poziciju na tržištu. Sve tvrtke koje ispune standardizirani HKI upitnik, osim što ostvaruju mogućnost dobivanja posebnog priznanja kao tvrtke s najvišim kvocijentom inovativnosti, dobit će i besplatnu preporuku kako osnažiti vlastiti inovacijski kapacitet. - – istaknuo je Antoljak.

 Rezultati istraživanja osigurat će jasnu sliku stanja inovativnosti hrvatskog gospodarstva, kao i njegovu usporedbu sa svjetskim standardima, što će biti među prvim istraživanjima takve vrste u Hrvatskoj. Proces prikupljanja podataka provodi se pomoću standardiziranog web-upitnika, koji se može ispuniti na web stranici www.inovativnost.hr. (PS/MJ)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox