Rast srednje velikih tvrtki na krilima novih znanja i tehnologija

28/06/2018

Istraživanje tvrtke EY donosi optimistične prognoze temeljene na planovima i strategijama ispitanika za ovu godinu. Naime, njih čak 87% planira rast prihoda za više od 6%, što prelazi predviđanja Međunarodnog monetarnog fonda koji očekuje da će rast bruto domaćeg proizvoda na globalnoj razini iznositi 3,9%.


Rezultati godišnjeg istraživanja sugeriraju da su predviđanja rasta na europskom, pa tako i hrvatskom tržištu, vezana uz implementaciju automatiziranih procesa i strojnog učenja. Također, istraživanje je pokazalo da su se stavovi ispitanika prema novim tehnologijama drastično promijenili od prošle godine. Tako, u ovogodišnjoj analizi 73% ispitanika navodi kako užurbano rade na uvođenju umjetne inteligencije, dok je lani njih čak 74% deklarativno odbijalo robotsku automatizaciju procesa.

„Rezultati ovog istraživanja jasno pokazuju kako globalni trendovi u svim sferama poslovanja nisu zaobišli niti srednje velike kompanije. Bez obzira na veličinu, broj zaposlenika ili prihode, svi igrači na tržištu moraju prihvatiti da je uvođenje novih tehnologija i obrazaca poslovanja preduvjet razvoja i rasta“, rekao je Country Managing Partner EY-a u Hrvatskoj Berislav Horvat.

U istraživanju EY Growth Barometer 2018. sudjelovalo je 2.766 direktora i osnivača srednje velikih tvrtki iz 21 zemlje svijeta, koji su svojim odgovorima potvrdili da jača povjerenje u rast poslovanja. Tako čak 60% ispitanika predviđa rast od šest do deset posto, što je gotovo dvostruko više od lani, kada je taj postotak predvidjelo njih 34%. Vjerojatno najpozitivniji zaključak je da niti jedna tvrtka u 2018. godini ne očekuje pad u poslovanju, dok je lani to očekivalo pet posto ispitanika.

Znanje potiče rast i nova zapošljavanja

Da ispitanici vjeruju u održivi rast, pokazuju i najave vezane uz novo zapošljavanje. Naime, 39% tvrtki u sljedećih 12 mjeseci planira zaposliti više stalnih zaposlenika, što je respektabilno povećanje u odnosu na 2017. godinu kada je njih 27% planiralo povećanje zaposlenika.

Kao glavni pokretač rasta, detektirano je privlačenje talenata, koji će svojim specijaliziranim znanjima i vještinama doprinijeti razvoju tvrtke. Digitalne vještine i svestranost prepoznate su kao iznimno poželjne i presudne prilikom selekcije zaposlenika.

Rezultate istraživanja EY je objavio u sklopu nedavno održane završnice izbora za EY Svjetskog poduzetnika godine u Monte Carlu, na kojoj je sudjelovao i Mate Rimac, pobjednik hrvatskog izdanja programa.

Zarko Basic/PIXSELL
Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox