Razmišljate o ekspanziji? Tržište i stabilnost vašeg poslovanja pokazat će je li pravo vrijeme

10/11/2011

Mnogi su poduzetnici postavili širenje poslovanja kao svoj cilj, ali njegovo postizanje na pravi način je vrlo izazovno. Prije nego odlučite da je vrijeme za ekspanziju morat ćete uzeti u obzir pitanja poput stabilnosti vašeg poslovanja i uvjeta na tržištu.

Ponovno sagledajte vaš poslovni plan

Planiranje je iznimno važno,a svoj poslovni plan morat ćete prilagođavati kako vam tvrtka raste. Planirajte različite scenarije kako biste mogli procijeniti koja su područja ekspanzije najbolja za vaše poslovanje. Istraživanje tržišta reći će vam trebate li razvijati nove proizvode i usluge ili se okrenuti drugoj bazi klijenata. Prije nego se odlučite za takav korak morate osigurati stabilnost vašeg poslovanja za provođenje ekspanzije kao i potrebna sredstava za financiranje vašeg poslovanja dugoročno gledano.

Ciljevi

 Svaku prilika za širenje poslovanja trebate uzeti u obzir s ciljevima. Naime, ako si niste postavili pragove, teško ćete pratiti napredak i procijeniti donosite li dobre odluke. Postavljanje nekoliko manjih ciljeva pomoći će vam u određivanju vremenskog roka za ekspanziju.

Opcije rasta

Lokalna ekspanzija je najlakša opcija jer možete lako motriti napredak i stoga imati i više kontrole. Jednom kad uspostavite svoju tvrtku i brand u jednom području, možete razmišljati o regionalnoj ekspanziji. Širenje vašeg poslovanja na nacionalnoj razini zahtjeva više vremena i daleko je skuplje. Tu je također bitno i dobro planiranje jer se reakcije na vaš proizvod mogu razlikovati uvelike od onih na lokalnoj ili regionalnoj razini stoga dobro razmislite želite li se širiti, lokalno, regionalno ili nacionalno. (jk)

 

 

Izvor: www.smarta.com

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox