Recikliranjem do savršene tvrtke: Nema otpuštanja, samo više plaće

06/06/2011

Subaru of Indiana Automotive (SIA) je proizvođač automobila,  koji je u državi koja je izgubila 46.000 radnih mjesta u autoindustriji uz zatvaranje tvornica, postigao uspjeh bez otpuštanja, bez rezanja plaća i bez otpada, navodi poslovni.hr. Pitate se kako je SIA to postigao?

 

SIA je tvornica automobila nastala 1987. godine kao udružena kompanija Fuji Heavy Industriesa i Isuzu Motors Limiteda . Smještena je u gradiću Lafayette u Indiani. U svojoj je povijesti prošla tri recesije, globalnu financijsku krizu, američke stečajeve te odlazak osnivačkog partnera Isuzusa. Međutim, tvornica je proizvela više od tri milijuna vozila i nikada nije otpustila radnika.

Dapače, svake godine povećava plaće svojim radnicima koji uz to imaju dobru zdravstvenu zaštitu, plaćen prekovremeni rad, volonterski rad, financijsko savjetovanje i mogućnost da steknu znanja za diplomu Sveučilišta Purdue. Ne čudi, stoga, da na jedno radno mjesto kandidira deset zainteresiranih.

Zaposlenici za ove beneficije moraju provesti vrijeme u učenju i prakticiranju kompanijskog načela minimalnog utjecaja na okoliš. Radnici moraju biti spremni na šestodnevne tjedne smjene od osam i više sati. Početnička je plaća nešto viša od 14 dolara, a vrh je 25 dolara po satu. Rade 47 sati tjedno uz dvije subote u mjesecu za plaću od 50.000 do 60.000 dolara.

2002. godine SIA je postavila petogodišnji plan da postane prva nacionalna automobilska tvornica bez odlagališta. Drugim riječima, recikliralo se, kompostiralo se, otklanjao se papir, plastika, staklo i metal te se spaljivao preostali otpad koji se ne može reciklirati. Time se uštedilo 5,3 milijuna dolara po recikliranju, kompostiranju i spaljivanju, a prodaja vozila skočila je 41 posto od 2008. do 2010. godine. (SJ)

 

Izvor: www.poslovni.hr

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox