Sedam savjeta za odličan odnos s kupcima

11/07/2011

U ovo neizvjesno vrijeme dok je gospodarstvo još daleko od oporavka svaki je kupac bitan. Kako bi kupci trošili svoj novac baš na vaše proizvode ili usluge ključno je da se osjećaju cijenjenima, no kako bi s kupcima imali odličan odnos iskoristite sljedećih sedam savjeta.

 

Bez pretpostavki

Nemojte pretpostavljati. Možda mislite da znate što kupci žele, no što ako griješite? Glavni razlog zbog kojeg veliki postotak novootvorenih tvrtki propada je taj što pokušavaju stvoriti potražnju tamo gdje je nema ili su osnovane na temelju neprovjerenih ideja koje jedva mogu privući mali uzorak zainteresiranih. Nemojte učiniti istu pogrešku. Istražite i započnite posao pomalo, izgradite svoj proizvod, uslugu ili odredite propozicije po potražnji i željama vaših ciljanih mušterija.

Obećanja

Kako bi kupci stekli povjerenje u vas uvijek ispunjavajte obećanja. Poštujte dogovore s kupcima i na vrijeme isporučujte robu. Ako dođe do problema odmah IH obavijestite o čemu se radi i kako namjeravate riješiti problem. Za dugoročno dobar odnos s kupcem bolje je iskreno priznanje i isprika nego laganje.

Personalizacija

Kupci cijene osoban pristup, a to primijenite i na programe lojalnosti. Programe lojalnosti pomno planirajte i personalizirajte. Potrudite se upoznati svoje kupce kako bi im mogli ponuditi što privlačnije programe.

Odnos sa zaposlenicima

Osim odnosa s kupcima, važan je i odnos koji imate sa zaposlenicima. Omogućite im daljnje usavršavanje, razvoj novih vještina, nagrađujte ih za dobre rezultate. Ako se vaši zaposlenici osjećaju cijenjeno to će se odraziti i na  njihov odnos s kupcima, a posljedično i na ugled cijele tvrtke.

Zahvalite se

Iako zvuči logično i nepotrebno isticanja, kada ste kada ste zadnji put primili zahvalnicu od tvrtke s kojom ste surađivali? Ili bilo kakvu poruku osim one o datumu plaćanja? Radi se o maloj gesti koja ne oduzima više od nekoliko minuta vremena, a puno govori o vama i odnosu koji imate s klijentima i kupcima.

Kontakt

Sa svakim bi kupcem ili klijentom trebali osobno kontaktirati barem jednom u četiri mjeseca, a preko e-maila to može biti i češće. Vremenom ćete na na taj ćete način vremenom s klijentima i kupcima razviti odnos koji se neće svoditi samo na promoviranje usluga i proizvoda.

VIP tretman

Novi klijenti i kupci su važni za rast poslovanja, ali ne smijete zaboraviti ni one koji su s vama bili od početka. Pobrinite se da oni dobiju VIP tretman i da vide da su vam i dalje jednako važni. (jk)

 

Izvor: www.entrepreneur.com/article/219712

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox