Što u vrijeme krize možete učiniti za svoje poslovanje?

22/09/2011

U današnje vrijeme, tvrtke si ne mogu dopustiti stajanje na mjestu. U doba velike konkurencije i neizvjesnosti zbog gospodarske krize, poslovni model baziran na uzrečici "mi radimo ovo i to radimo jako dobro" više ne prolazi.

Sada je pravo vrijeme da razmotrite poslovne aktivnosti svoje tvrtke, tražite povratne informacije klijenata i osoblja, a dobivene informacije primjenjujete na daljnji razvoj svojih proizvoda i usluga. Pogledajte što radi vaša konkurencija i nađite inspiraciju u njihovom poslovnom modelu.

Teška ekonomska vremena tjeraju na promjenu i drugačije razmišljanje. Prednost je što se malo i srednje poduzetništvo može se najbrže prilagoditi na promjene na tržištu.

Korak ispred
Kako možete znati je li vaše poslovanje profitabilno ako redovno ne pratite aktivnosti tvrtke, radne metode i poslovanje moraju se neprestano razmatrati. Na taj način najbolje ćete vidjeti koje su vam dobre strane, ali i gdje još ima prostora za napredak. Pratite i klijente, šaljite upite svojim suradnicima i konkurenciji kako biste usporedili koliko je vremena potrebno za odgovor i usporedili razinu usluge. Za pozitivno poslovanje morate biti uvijek korak ispred drugih.

Marketing
Objektivno razmotrite marketinške alate i strategije koje su vam na raspolaganju. Strelovite promjene u tehnologiji i svijetu interneta dovode do novih načina poslovanja i komuniciranja, stoga je ulaganje u dobru online marketinšku kampanju odličan potez. 

Kao poduzetnik morate biti svjesni svih opcije koje su vam na raspolaganju. Već i ptice na grani znaju da su društvene mreže odličan niskobudžetni način promoviranja poslovanja, no većina poduzetnika to ne iskorištava. U ovo dobra krize malo i srednje poduzetništvo treba poraditi na svojim marketinškim aktivnostima i ostvariti dobit preko malo uloženih sredstava. Budite proaktivni, ispričajte medijima svoju priču, a svoj poslovni profil držite pod reflektorima.

Financije
Pomno pratite svoje financije, a pri tome se nemojte obazirati na promet, već na profit. Važno je da razlikujete bruto dobit od neto dobiti. Porast prometa je sjajna stvar, ali što vam to znači ako nemate porast bruto ili neto dobiti? Iskoristite svoj time da vam pomogne razviti posao. Ohrabrujte ih da se uključe na svim razinama jer je deset mozgova bolje od jednog. Širenje mreže poznanstava je važno, ali pazite da se ne pretvori u potpunu suprotnost. Često se događa da previše poduzetnika sjedi i samo priča, a malo rada. Puno priče s malo rada, znači i manje novca. 

 

 

Izvor: www.newbusiness.co.uk

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox