Tišina u službi komunikacije

15/06/2012

Ono što grupe ne znaju jest to, da ću im neposredno prije početka izrade mosta, a na kraju pripremnog perioda, reći da most moraju napraviti u potpunoj tišini. Tu prvo nastaje nevjerica, ponekad mala pobuna, ali svi nekako počinju na kraju raditi. Ocjenjujemo kvalitetu i dizajn mosta.

Prema dosadašnjem iskustvu, najbolji mostovi su kod onih grupa koje su se najbolje na početku pripremile. Ta je priprema obično uključivala dogovor o izgledu mosta, tko što radi, tko je zadužen za koji dio mosta, tko upravlja škarama, tko je zadužen za dizajn itd.

Posebno je zanimljivo gledati timove koji se nisu na početku dobro pripremili. Obzirom da je zabranjena svaka komunikacija, na početku vlada nekoordinacija i neučinkovitost. Kako vrijeme prolazi, tako članovi tima ipak polako bez i jedne riječi preuzimaju odgovornosti i uloge u grupi. Nakon nekog vremena, sve grupe vrlo skladno i učinkovito izrañuju mostove u potpunoj tišini.

Na kraju zadatka komentari članova svih timova su: “Nismo znali da u tišini možemo napraviti tako sjajne stvari”; “Uživali smo

raditi u tišini”; “Da barem u uredu možemo imati atmosferu gdje svatko zna što treba raditi i to radi”, itd.

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox