TOMISLAV KOTNIK (VIDI WEB TOP 100): Kao i sve dobre stvari i ova je nastala slučajno

25/11/2010

Izdavačka kuća Vidi zatvorila je prijave za nacionalni internet natječaj Vidi Web Top 100 za 2010. godinu. Vidi Web Top 100 već 12 godina za redom odabire najbolje web stranice, blogove i inovativne web servise. Portal poslovni-savjetnik.com o tome je popričao sa organizatorom natječaja Tomislavom Kotnikom.

 

PS: Već 12. godinu za redom birate najbolje web stranice. Kako je sve počelo?

Kao i sve dobre stvari i ova je nastala slučajno kada smo 1998. u časopisu VIDI odlučili objaviti 100 najboljih internetskih stranica u Hrvatskoj što i nije bio lak zadatak jer primjerice većina od TOP 500 tvrtki u Hrvatskoj uopće nije imalo niti registriranu internet adresu pa je taj prvi izbor pripadao pionirima hrvatskog weba.

Već sljedeće godine uveli smo svečanu dodjelu, a sve s ciljem da to postane prepoznat nacionalni natječaj sa željom da se popularizira internet i web u Hrvatskoj te da se na taj način približi svjetski tehnološki napredak hrvatskom društvu i gospodarstvu.

 

PS: Postoje li određene procedure za prijavu? Koji su kriteriji za prijavu na natječaj?

Ne postoje određene procedure tako da se na natječaj može prijaviti svatko tko misli da je njegova web stranica VIDI web top 100. Nema nikakve financijske participacije za sudionike jer smo srećom imali razumijevanja kod uspješnih hrvatskih tvrtki da budu pokrovitelji ovog natječaja. Zbog velikog interesa za Vidi Web Top 100 natječaj i izvan Hrvatske, ove godine smo uveli i exYU kategoriju u koju se već u prvih nekoliko dana od otvaranja natječaja prijavio znatan broj zanimljivih internet adresa.

 

PS: U koliko kategorija će se ove godine dodijeliti nagrada i koje su to?

Ove godine VIDI Awards 2010 se sastoji od tri ključne kategorije, a to su:

- Nacionalni internet natječaj Vidi Web Top 100
- Natječaj za inovativne visokotehnološke proizvode Vidi e-novation
- Premijerkina nagrada za najkvalitetniji web projekt godine.

 

PS: Tko će odlučivati o pobjednicima?

Budući da je kategorija VIDI web top 100 podijeljena na dvanaest potkategorija, tako da smo i ove godine oformili žiri kojeg čine vrhunski stručnjaci za svako područje odnosno svaku potkategoriju.

 

PS: Koliko do sada imate prijavljenih web stranica na natječaj? Očekujete li veći ili manji broj prijava u odnosu na prošlu godinu?

Nominiralo se 2245 web stranica što je daleko nadmašilo prošlu godinu i iznenadilo nas koliko je ta web industrija žilava jer je to pokazatelj da se ulagalo i u recesijskom vremenu u razvoj internet rješenja, a ujedno je takav broj prijavljenih potvrdio i značajnost i popularnost Vidi Web Top 100 u Hrvatskoj i regiji.

 

PS: Kada i gdje će se održati svečana dodjela nagrada? Što sve pripremate za taj dan?

Dodjela VIDI nagrada će se održati 16. prosinca 2010 u Regent Esplanade hotelu. Sama dodjela će kao i svake godine biti originalna, a već nekoliko sati nakon događaja svi zainteresirani će moći pogledati na YouTube-u.

 

PS: Kako bi ocijenili hrvatske web stranice (po sadržaju, posjećenosti, izgledu, dizajnu…)?

Teško je procijeniti budući da je svaka web stranica drugačija po sadržaju i dizajnu odnosno neke su vrlo pregledne i lako je pronaći informaciju koju tražite, dok su neke loše razrađene te vrlo neažurne s jako siromašnim sadržajem. Međutim, upravo ovakav natječaj daje poticaj svima onima koji se bave izradom web stranica, bilo profesionalno, bilo amaterski, da unaprijede sadržaj i preglednost svojih web stranica i time postanu konkurentniji na tržištu i prate svjetske trendove.

 

PS: Prema vašem mišljenju, koliko Hrvati vole klikati i što je presudno za veliku posjećenost?

Budući da oko 65% kućanstva u Hrvatskoj ima Internet, mislim da su Hrvati vrlo aktivni što se tiče slanja mailova i čitanje internet sadržaja, ali također mislim da je još uvijek premala angažiranost oko uporabe on line usluga poput e-bankarstva i e-uprave.
Za veliku posjećenost neke web stranice je definitivno presudan kvalitetan sadržaj, to znaju svi medijski izdavači u klasičnim medijima, preglednost i dostupnost informacija svakako su dio toga no treba imati na umu da se na posjećenost stranice lukavim tehničkim rješenjima može umjetno utjecati i da to svakako nije garancija uspjeha nekog web projekta.

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox