U poduzetništvu nema mjesta spontanosti

18/10/2012

Smisao poslovanja i njegov cilj je da osigura same temelje ljudskog života. Veći i bolji privredni/gospodarski rast zalog je svjetlije budućnosti. Nastojanja koja vode povećanju dohotka i dobiti opravdana su i nisu etički upitna. Međutim, nije etički opravdano, ako u želji za što većom dobiti ne vodimo brigu o očuvanju viših vrijednosti, ponašamo se kao da odgovornost ne postoji.

Odgovornost je ključna u ostvarivanju tih ciljeva, a ona se postiže sustavnim promišljanjem/planiranjem aktivnosti, iliti donošenjem odluka. To je proces kroz koji prolazimo svakog dana bilo kao poduzetnici-poslovni ljudi, ili kao privatne osobe.

Uspješan razvoj poduzetničkog subjekta nije spontana već planirana aktivnost

Poslovne odluke zahtijevaju sistematičniji pristup, i tako se mogu odnositi na veći broj ljudi i imati će višeznačne posljedice: što su tvrtka i razina odlučivanja veći, posljedice donošenja odluke obuhvaćaju veći broj ljudi. One su bremenite odgovornošću, dakle analizom i planiranjem. Toga jednostavno u procesu odlučivanja ne smije nedostajati.

Poslovno odlučivanje je primarna kompetencija učinkovitosti, temeljena na sustavnom planiranju. Donošenje poslovnih odluka zahtjevno je, naročito u segmentu strateških i inovativnih odluka. Gotovo svi poduzetnici i lideri znaju da je donošenje odluka ono što poslovanje može vinuti u vis ili uništiti. Sama definicija poduzetnika sadrži u sebi sastojak novog poslovnog poduhvata, ali i preuzimanje rizika. Rizik je uvijek prisutan, unatoč svim nastojanjima svakog će se dana pojavljivati situacije koje će zahtijevati odluke. One će zračiti slabošću - nikad nemamo sve elemente za „savršenu“ odluku, ali i velikom hrabrošću-što je isto tako karakteristika poduzetnika. Svaki put kad uočavamo uspješne poslovne pothvate-uviđamo da su oni rezultat sustavno planiranih odluka i aktivnosti.

Napredak u dinamičkom okruženju ostvaruju oni poduzetnički subjekti koji se brže i djelotvornije prilagođavaju - anticipiraju nove uvjete na tržištu. Dinamičnost okruženja uvjetuje novi odnos prema poslovanju-permanentno i sustavno analiziranje i planiranje poslovanja. Donedavno su na ostvarivanje uspjeha presudan utjecaj imali čimbenici vezani za unutarnju jakost i sposobnost poduzetničkih subjekata, dok je danas uspjeh određen prepoznavanjem i prilagođavanjem utjecajima iz okruženja. Uspjeh se više ne može graditi na starim osnovama.

Poduzetnici su izloženi novim izazovima, koji zahtijevaju nova promišljanja i nove pristupe razvoju. Razvoj poduzetničkog subjekta danas nije moguće ostvariti spontano, on mora biti planiran. Poduzetnički subjekt se u svojem poslovanju i donošenju poslovnih odluka ne može osloniti samo na informacije iz prošlosti, već se mora usmjeriti na budućnost, on mora analizirati i planirati svoj razvoj, odnosno uvažiti planiranje kao kreativni proces permanentnog donošenja odluka, kojima se unaprijed utvrđuje smjer akcija.

 

 

Cijeli članak pročitaje u novom broju časopisa Direktor, broj 10, listopad 2012.
Autor: mr. sc. Branko Pavlović

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox