Upravljanje kontinuitetom poslovanja

04/01/2022

Upravljanje kontinuitetom poslovanja je stalni upravljački proces koji pomaže  tvrtki predvidjeti, pripremiti se, spriječiti nastajanje i oporaviti se od svih vrsta kriznih situacija i prekida poslovanja.


Upravljanje kontinuitetom poslovanja je sveobuhvatan proces koji identificira potencijalne prijetnje koji mogu ugroziti tvrtku i pruža okvir za stvaranje sposobnosti  i mogućnosti unutar same tvrtke za brz i efikasan odgovor, istovremeno štiteći interese vlasnika, ugled tvrtke, brandove i samo poslovanje. Upravljanje kontinuitetom poslovanja je način zadržavanja osnovnih funkcija u  tvrtki u slučaju krizne situacije bilo koje vrste. 
Sve gore navedeno su definicije iz svjetske literature koje vrlo slično opisuju vrlo široki spektar aktivnosti i procesa koje čine upravljanje kontinuitetom poslovanja.

Tko bi trebao biti inicijator uvođenja projekta zaštite i upravljanja kontinuiteta poslovanja u tvrtkama? 
Vlasnici tvrtke trebaju biti predvodnici i inicijatori cijele ideje i projekta uvođenja zaštite i upravljanja kontinuitetom poslovanja. Izuzetno je važno kod svih zaposlenih potaknuti svijest o važnosti osiguranja kontinuiteta poslovanja, kako bi svatko od njih na svoj način i u svom dijelu poslu dao doprinos cijelom procesu.
Kod definiranja spektra poslovnih procesa i aktivnosti koji će biti dijelom projekta upravljanja kontinuitetom poslovanja, nužno je analizirati sve čimbenike koji mogu na neki način ugroziti tvrtku. Može se početi od fizičkih čimbenika, a to su npr. krađa ili uništenje imovine, zatim legislativnih čimbenika a to je npr. situacija da se promijene neke odredbe zakona u tolikoj mjeri da se više ne može obavljati osnovna djelatnost tvrtke. Nadalje, zaštita od potencijalnih problema sa zaposlenima kao što su npr. ključni zaposlenik iz prodaje se razboli i nije u mogućnosti dolaziti na posao dva mjeseca, a za njega nema zamjene ili svoje kontakte i poslovnu dokumentaciju nije ostavio dostupnu svojoj zamjeni. I na kraju, kao jedan od najvažnijih čimbenika je osiguranje pristupa povjerljivim informacijama.

Autor teksta: Sandra Nikolaš

Ostatak teksta pročitajte klikom na PDF ikonu

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox