Vanjski ili interni CEO – što je najbolje za tvrtku?

17/02/2012

Bez obzira nađe li se tvrtka u problemima ili je jednostavno spremna za promjene, dođe vrijeme kada na rukovodeću poziciju moraju doći „neki novi klinci“.

Osim samog pronalaska kvalitetne osobe za tu poziciju, javlja se i dilema - zaposliti nekog novog ili jednostavno unaprijediti već postojećeg zaposlenika? Rezultati istraživanja konzultantske kuće A.T. Kearney i Kelly School of Business pokazali su da je ovo potonje zapravo – isplativije.

Prilikom zapošljavanja CEO-a (Chief Executive Officer) imate opciju dovesti nekoga izvana, stručnjaka koji je svoj uspjeh i svoje sposobnosti isklesao negdje drugdje. Osobu koja u vašu firmu može dovesti neko drugačije iskustvo, nova znanja i neku drugu perspektivu. Alternativa je da na čelno mjesto unaprijedite osobu koja već radi u vašoj firmi, pa je samim time i upoznata sa situacijom u tvrtki, s njenim poslovanjem, uredskom kulturom i ostalim zaposlenicima. Nije lak izbor, no ono što u većini slučajeva prevagne jest ono što često puta u životu prevagne – financije.

Posezanje za vlastitim potencijalom

Ranije spomenuto istraživanje pokazalo je da je porast troškova dovođenja nekoga izvana zapravo najčešći razlog zašto tvrtke to izbjegavaju. Naime, plaća novog direktora, bonusi i kapitalni poticaji u ovom slučaju mogu biti i do 65 posto veći nego što bi to bilo kod domaćeg stručnjaka. Tu opcije „protiv“ ne prestaju. Osim što su jako skupi, „stranci“ imaju i veću šansu ubrzo napustiti kompaniju. Prema istraživanju, čak 40 posto njih ode u roku dvije godine. Dakle, velik ulog za samo par godina? I think not.

 

 

Cijeli članak pročitaje u časopisu Direktor, siječanj/veljača 2012., broj 1/2, str. 20-21
Autorica: Maja Jurković, mag.nov.

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox