Velimir Srića: Danas pobjeđuju kreativni timovi

18/12/2020

Puno je uzrečica koje ističu ljepotu zajedništva. Nijedan čovjek nije otok. Više ljudi više zna. Zajedno je zabavnije. Ideje lakše dolaze kad smo u skupini. Ovakve i slične fraze ukazuju na poznatu istinu da je timski rad poticajno okruženje za obavljanje svih, a naročito kreativnih poslova.


Jedna priča o kreativnom timskom radu mi je posebno draga jer dolazi od Stevena Jobsa, osnivača tvrtke Apple. Kao dječak, imao je susjeda, udovca koji ga je jednog petka popodne pozvao u svoju garažu. Tamo mu je pokazao stari prašnjavi elektromotor, gumenim trakama povezan s rotirajućom konzervom za kavu. Bila je to primitivna centrifuga kućne izrade. Skupili su u dvorištu hrpu kamenja nepravilnog oblika i stavili u konzervu, zajedno s malo vode i pijeska. Zatim su zatvorili poklopac i uključili motor. Nastala je buka dok se kamenje okretalo i udaralo o stjenke posude, toliko glasna da su brzo pobjegli van. Sljedećeg su se jutra vratili i otvorili kutiju. U njoj je bilo mnoštvo prekrasnih, pravilnih i glatko izbrušenih oblutaka. Sve ono nepravilno i grubo kamenje koje su ubacili unutra, cijelu se noć udaralo, greblo, strugalo i stvaralo buku da bi ujutro nastale savršene kamene loptice. Od tog dana, Jobs ih je nosio u sebi kao metaforu kreativnog timskog rada.

Ujedinjene snage kreativnog procesa

Managerska teorija i praksa poznaju niz oblika timskog rada od matrične i projektne organizacije (Matrix and Project Organization) pa do namjenske radne grupe (Task Force). Matrična organizacija pomaže da se pomire sukobi i tenzije između funkcionalnih dijelova organizacije i projektno usmjerenih, kreativnih timova. S druge strane, projektna organizacija zamišljena je kao okruženje u kojem se realiziraju jednokratni kreativni projekti koji donose inovaciju ili uvode novu tehnologiju. Namjenske radne skupine osnivaju se zbog precizno definiranih zadataka kao što je rješavanje strateškog problema ili uvođenje inovacije. No, da preskočimo dosadnu teoriju, valja reći da se kreativni timovi mogu najbolje prepoznati po ciljevima, načinu upravljanja, komuniciranja, ostvarivanja sinergije i zajedničkog donošenja odluka. S druge strane, za homogen i kreativan tim nema nerješivog problema. Njega, više od vođe pokreće zajednička motivacija i želja da svaki problem koji se nađe na putu bude riješen. Poslušna skupina radi bez rizika, igra na sigurno i daje ono što se od nje očekuje, ili manje. Dotle kreativna grupa hrabro ruši prepreke pred sobom i smišlja odgovor na svaki izazov, dajući više nego što se od nje očekuje. PS/SŠ

Autor teksta: Velimir Srića

Izvor: Poslovni savjetnik br. 147

Ostatak teksta pročitajte klikom na PDF ikonu

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox