Vodič za izradu web stranice – kad je gotova, što onda?

24/12/2020

Znajući da je internet veliko potencijano tržište, s puno potencijalnih kupaca sve više i više poduzetnika odlučuje se izraditi web stranicu ili web trgovinu. Samo nepostojanje na internetu uz napredak tehnologije bi značio u startu propadanje firme. Nova praksa je da vaši potencijalini kijenti ili kupci prije same kupovine provjeravaju vas ili proizvod na internetu, a tek tada se odlučuju na kupovinu. Svima je jasno da napretkom tehnologija i brzinom življenja dolaze i nove navike kod klijenata – vaših kupaca.


Susreo sam se s dosta poduzetnika koji nisu bili adekvatno upućeni što je sve potrebno i koje korake treba slijediti da bi njihova web stranica bila napravljena kako treba. Kako bih vam olakšao ovaj trnovit put, po koracima ću vas voditi od priprema do kraja izrade. Napominjem da sve to vrijedi i ako imate web stranicu koja nije funkcionalna (profitabilna koliko bi trebala biti).

Prva faza: skupljanje informacija

Morate se staviti u cipele vašeg klijenta ili kupca te razmisliti što bi vas zanimalo da ste zainteresirani za usluge ili proizvode koje prodajete i dajete.

• Što je to ono što vi nudite, a drugi trebaju.

• Obavezno razmislite koje su ciljane skupine kupaca

• Dobro proučite web stranice vaše konkurencije, kako bi lakše definirali dizajn web stranice, ali vas možda i podsjetile na neke stvari koje ste vi zaboravili.

Druga faza: odabir izvođača

Sada dolazimo do jednog od glavnih faktora kod izrade, a to je odabir izvođača koji će vaše ideje i informacije zajedno s njihovim znanjem implementirati i stvoriti ono što će vas predstavljati u digitalnom svijetu. Odredili ste određeni budžet za izradu web stranice, tražit ćete ponude, dogovoriti sastanke i krenuti u odabir najboljeg i najpovoljnijeg izvođača. Ovdje dolazi do prvih odabira, kako bi znali jesu li kompetentni i da li vama odgovaraju:

• pogledajte njihov portfolio

• pogledajte kako web stranica izgleda na telefonu

• komunicirajte s njima da vidite odgovara li vam njihov način komunikacije

Neka cijena izrade ne bude vaš glavni odabir izvođača!

Treća faza: planiranje i dizajn

U ovoj fazi zajedno s izvođačem dogovarate raspored elemenata i sadržaja na vašoj web stranici. Vi s vaše strane morate dostaviti sve slike i materijale koje će biti postavljeni na web stranici. Izvođač će vam predložiti izgled web stranice na osnovu svih podataka koje ste mu dostavili, točnije i dio podataka za koje se on raspitivao na samom sastanku.

Četvrta faza: izrada i testiranje

Domena

Vi kao korisnik dužni ste registrirati domenu (www.imefirme. hr). Kod nas u RH to možete na www.dns.hr gdje kao pravna osoba možete zatražiti besplatnu .hr domenu. Registracija se vrši online. Samo ime domene je usko vezano uz naziv vaše firme, tako da ovdje nemate previše manevarskog prostora. Napomena da domena dosta utječe na Google rang te treba dobro obratiti pozornost koju izabrati. Moram vam skrenuti pažnju da .hr znači da je domena hrvatska, također je moguće koristiti i druge nazive domena, ali se dodatno plaćaju. Jedne od najkorištenijih domena su .com, a vode se kao komercijalne, koju možete uzeti kao opciju, ovisno s kojom se djelatnošću bavite.

Hosting

Hosting je prostor na serveru (kompjuteru koji radi non stop i spojen je na internetu) gdje vaši izvođači izrade web stranice spremaju sve datoteke koje su napravili te se povezuje s domenom kako bi vaši korisnici nakon tražene domene-web adrese dobili sadržaj koji je na serveru vašu web stranicu. PS/SŠ

Autor teksta: Domagoj Zušćak

Izvor: Poslovni savjetnik br. 148

Ostatak teksta pročitajte klikom na PDF ikonu

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox