Voditi sistemski sa zadnjeg mjesta

07/03/2012

Jeste li se ikad sreli s vodoinstalaterom koji već na pogled instalacije kaže potiho: „A tko vam je to prije radio? Baš je zeznuo!“, ili nešto slično. Niste li se možda sreli i s novopostavljenim direktorima koji slično kažu za svog prethodnika? Zar to nije ne tako rijedak slučaj i prilikom promjena na vlasti te „satelitskih“ promjena u upravama javnih poduzeća? 

Pa nakon toga idu inicijative s promjenama…

Same po sebi inicijative s promjenama su u duhu dobrih namjera, no najčešće ne uspijevaju, ili barem ne u onoj mjeri u kojoj su zamišljene, argumentirane i vođene. Jeste li čuli onu narodnu za takve situacije „Oni prolaze, a mi ostajemo. Preživjeli smo i prije, preživjet ćemo...“. Ili zamislite situaciju s uvođenjem sustava upravljanja kvalitetom. Koliko poduzeća znate gdje su nakon provedene ocjene sustava ljudi nastavili po svom, manje više kako se „prije“ radilo. Neka istraživanja pokazuju da čak oko 2/3 projekata promjena ne uspije dati očekivano. Otpori? Loše zamisli projekata? Ili loše vođenje?

Cilj treba biti dugoročno unaprjeđenje situacije

Kao izvršni direktor ili manager, sigurno imate malo vremena za slijeđenje „trendova“, koncepte i teorije organizacijskog razvoja, jer to traži vrijeme koje nemate. Zato, kad ste pod pritiskom, vjerojatno ste skloni tražiti „brza rješenja“ (a i managerski ugovori su na rok) koja se često nude na tržištu konzultantskih usluga. Ova rješenja mogu zadovoljiti vašu potrebu za akcijom, no rješavaju li problem?

Kao i u dobrim akcijskim filmovima gdje herojski lik dojuri u grad, potamani zle i spasi nevine i dobre i opet brzo nestane sa zalaskom sunca u drugoj spasilačkoj misiji, tako i „herojski“ konzultant uđe u poduzeće, izvede moćnu prezentaciju, ostavi za sobom veliki svežanj dokumentacije, (često još veći račun), i nestane. A vi ostanete i možda se pitate što je to bilo. Ako „rješenje“ iz ostavljenog paketa nije polučilo željeni rezultat, možda se pitate jeste li vi učinili nešto krivo? Ako pak preporučeno rješenje zadovolji, što ćete učiniti sa sljedećim problemom? Angažirati idućeg konzultanta? Umjesto opetovanih lijekova za krize, zašto se ne fokusirati na dugoročna unapređenja situacije i poduzeća u cjelini? To ste možda već čuli, no što to zapravo znači?

 

 

Cijeli tekst pročitajte u novom broju časopisa Poslovni savjetnik, ožujak 2012., broj 83, str. 20-21
Autor: Vedran Kraljeta, sistemski konzultant

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox