Women in Adria: Žene, cijenu svog rada određujete same!

31/05/2012

˝Zašto su žene manje plaćene?˝ tema je o kojoj se raspravljalo jučer na trećem po redu Networking breakfastu u organizaciji poslovne mreže Women in Adria.

Predavanje je održala Gordana Frgačić koja na temelju dugogodišnjeg iskustva kao HR manager uskoro izdaje i knjigu na ovu temu.

Statistike govore da su žene u 21. stoljeću za isti rad plaćene manje od muškaraca, a puno teže i rjeđe stižu do najviših pozicija u kompanijama. No zašto je to tako? Gordana Frgačić napominje da za takvu situaciju nisu krivi muškarci, tvrtka, ili nešto treće, nego upravo žene jer se zadovoljavaju da se prema njima odnose kao prema lutkama.

I to je osnovni razlog takve situacije. Čak su i u obrazovanju žene puno naprednije. Dok je 60-ih godina prošlog stoljeća tek 32 % žena diplomiralo, 2010. ih je diplomiralo čak 61 %, za razliku od muškaraca kojih je diplomiralo tek 39%. Dakle, žene su obrazovanije a ipak su za isti rad oko 20-25 % manje plaćene od muškaraca.

No, što poduzeti? Potrebno je promijeniti svijest o sebi, izaći iz zone ugode i početi se mijenjati. Na koji način? Upravo pomoću networkinga kakav organizira mreža Women in Adria, pomoću mentorstva tj nekoga tko će vas učiti i voditi, te sponzorstva nekoga sa više pozicije.

Sve u svemu, žene se moraju puno više angažirati, jer cijenu svoga rada određujemo mi same. Tražite, jer ako ne tražite nećete ni dobiti!!! (PS/JK)

 

Foto: Gordana Frgačić

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox