Zašto male tvrtke trebaju pritok gotovine?

08/08/2011

Znate li razliku između profita i gotovine? Ako ste poduzetnik, vrlo vam je važno znati  – posebice sad kada je gospodarstvo u krizi, a banke nevoljko odobravaju kredite. Razlikovanje te dvije stavke može odrediti hoće li vaše poslovanje uspjeti ili ne.

Da su sve prodaje zaključene gotovinom pri preuzimanju, pritok gotovine ne bi bio problem. Prodali biste svoj proizvod ili uslugu, zaprimili uplatu i stavili novac na račun u banci. No danas većina tvrtki ne posluje na taj način. Velika većina ovisi o zdravom ciklusu pritoka gotovine.

Ovaj ciklus je vrijeme između isplaćivanja u gotovini (za sirovine, opremu, plaće itd.) i naplaćivanja svih potraživanja. U proizvodnom poslovanju, na primjer, ciklus obično izgleda ovako:

1. Gotovina se koristi za kupovinu sirovina.
2. Sirovine se pretvaraju u gotov proizvod.
3. Proizvodi se prodaju i ostvaruje se potraživanja.
4. Potraživanja se naplaćuju i pretvaraju ponovo u gotovinu.

No, ako je ciklus dotoka gotovine predug, on može oštetiti poslovanje. Evo i kako. Recimo da je tvrtka XYZ krenula u poslovanje sa 100 000$ i traženim novim proizvodom. Proizvod je toliko popularan da jednostavno nestaje s polica unutar prvih nekoliko mjeseci i vlasnici tvrtke XYZ su ostvarili veliki profit – barem na papiru. Potaknuti uspjehom, otvaraju drugi proizvodni pogon kako bi povećali proizvodnju i prodaju proizvoda.
Šest mjeseci poslije, prodaja i dalje cvjeta u prosjeku 50 000$ mjesečno i profitne marže su zadovoljavajuće. No počinje se  nazirati jedan problem: vlasnici tvrtke su otkrili da se naplaćivanje potraživanja predviđeno unutar 30 dana, kako su predvidjeli, vrši unutar 60 dana dok neki klijenti čekaju i 90 dana da bi platili svoje račune.

To je trenutak kad se kula od karata počinje urušavati. Bez gotovine, tvrtka XYZ zaostaje s plaćanjem svojim dobavljačima, koji uskoro počinju odbijati dostavu sirovine. Bez sirovine potrebne za proizvodnju prodaja opada. Tvrtka XYZ ne isplaćuje jednu plaću i zaposlenici je napuštaju. Manje od godinu dana od otvaranja XYZ se zatvara i postaje još jednom žrtvom lošeg ciklusa dotoka gotovine.

Alternativni oblici komercijalnog financiranja

U savršenom svijetu male bi tvrtke mogle dobiti kredite posebno osmišljene za ostvarivanje početnog radnog kapitala koji im je potreban za vrijeme slabog dotoka gotovine. No u trenutnom gospodarskom okruženju, mnoge tvrtke koje bi nekad zadovoljile sve uvjete potrebne za bankovne kredite sada više ne ispunjavaju postrožene kriterije.

Stoga se sada mnoge tvrtke okreću alternativnim izvorima financiranja kako bi dobile novac potreban za podupiranje ciklusa dotoka gotovine. Ovi alternativni oblici uključuju faktoring, financiranje iz potraživanja i kreditiranje na temelju imovine. Kod faktoringa, male tvrtke prodaju svoja potraživanja komercijalnim financijskim tvrtkama (faktorima) s popustom. Umjesto čekanja 60 ili 90 dana na uplatu, tvrtka dobiva većinu gotovine (obično 70 do 90% od originalne svote) čim se ispiše račun. Faktor tada preuzima proces naplate i isplaćuje ostatak (od kojeg je oduzeo svoju naknadu).

Financiranje pomoću potraživanja je slično kreditiranju od strane banke. Tvrtka predaje svoje račune zajmodavcu koji na temelju njih određuje bazu zaduženja – obično 70 do 90 % potraživanja. Ovo je iznos koji tvrtke mogu pozajmiti. Zajmodavac obično naplaćuje naknadu za osiguranje i kamatu na pozajmljeni iznos. Kod kreditiranja na temelju imovine kredit je osiguran poslovnom imovinom (opremom, nekretninama, potraživanjima ili inventarom), s kamatom i naknadama koje ovise o posuđenom iznosu. Tvrtka sama upravlja svojim potraživanjima umjesto prodaje faktoru, a zajmodavcu dostavlja mjesečni izvještaj o stanju.

Pravi profit ili samo zarada na papiru?

Poslovanje se nikad ne bi smjelo fokusirati samo na profit koji je prikazan u knjigama. Umjesto toga, pobrinite se da je vaša zarada stvarna a ne samo na papiru.
Kako biste to napravili, morate predvidjeti vaš ciklus dotoka gotovine. Saznajte koja ograničenja vam mogu vaši dobavljači provesti, koje su posljedice proširenja poslovanja i odakle ćete prikupiti kapital potreban za proširenje. Predvidite koje vam izazove mogu postaviti vaši klijenti sa sporim plaćanjem, pokretanjem sporova itd. I precijenite vremenski period potreban za dotok novca jer ćete se tako moći boriti s neugodnim iznenađenjima.

Ako očekujete da će vam dotok novca biti slab, nemojte oklijevati uzeti u obzir alternativne načine financiranja poput faktoringa, financiranja pomoću potraživanja i kreditiranja na temelju imovine. Ovi oblici financiranja mogu osigurati vaš opstanak na tržištu.

 

 

 

 

 

Izvor: www.allbusiness.com

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox