Želite se baciti u izvoz? Evo kako...

17/03/2011

Hrvatski uvoz još uvijek je veći od hrvatskog izvoza, a kako je krenulo, teško da će se to promijeniti u skorašnje vrijeme. Pa ipak, neke hrvatske tvrtke već godinama uspješno izvoze. I premda bi Hrvatskoj trebao izvoz velikih tvrtki i velikih razmjera, Lider donosi neke savjete za male tvrtke i njihovo probijanje na strano tržište.

 

Osnovni korak za ostvarivanje izvoza je inovativan proizvod jer se na taj način ne treba zabrinjavati velikim spuštanjem cijene, niskim maržama ili pak brojnom konkurencijom. Jer ako prodajete nešto čega već ima u izobilju, onda ćete morati biti konkurentni cijenom, a to je već neugodniji pothvat, a i Hrvatska tu uvijek gubi zbog skuplje radne snage i troškova proizvodnje. Dobro je istražiti što se traži na pojedinim tržištima i tu probati naći svoj prostor. To se može činiti konstantnim zvanjem poznanika i stručnjaka, kontaktiranjem veleposlanstava…

Nadalje, trebate odabrati i istražiti ciljano tržište, odrediti izvozne ciljeve, zapravo naučiti što je uopće potrebno za izvoz i naravno za uspjeh. O svemu ovome trebate razmišljati već prilikom otvaranja tvrtke, kako biste znali koliko uopće prilike za izvozom imate te koliko će vas to koštati jer istraživanje tržišta opet predstavlja troškove za tvrtku.
Važno je vidjeti i imate li oko sebe zaposlenike koji su spremni na težak i predan rad, jer ćete se dobro naraditi prije nego uspijete ostvariti uspjeh.

Poželjno je i raspitati se o kulturi i mentalitetu zemlje u koju planirate izvoziti, njihovima životnim navikama te običajima sklapanja poslova i poslovanja uopće.

Lider savjetuje i da se riješite straha od izvoza odnosno od plasiranja nečeg novoga na tržište. Ako već Hrvatska nije, svijet je odavno dokazao svoju otvorenost inovacijama i zaista ih cijeni, prema tome vjerujte u sebe i svoj proizvod. 

Spriječite početničke greške

A evo što nikako ne trebate raditi jer su to najčešće „rookie“ pogreške prilikom kretanja u izvoz:
- pretpostavka da su sva tržišta ista: svako je drugačije i ne zanemarujte posebnosti pojedinog tržišta.
- olako shvaćanje isporuke zadane robe u dogovorenim terminima: vaše poslovanje ovisi o tome hoćete li robu isporučiti u zadanim vremenskim i količinskim terminima. Tko se toga ne drži, gubi klijente.
- nepraćenje trendova: pratite ponudu i potražnju, izmjenu zakona i propisa te običaja.
- loše istraživanje tržišta: istraživanje tržišta i konkurencije je temelj poslovanja, a kuća se gradi od temelja zar ne?
- zanemarivanje lokalnih partnera: lokalni partneri i lokalni uredi vrlo su važni, naročito prilikom započinjanja posla, prema tome ne zanemarujte ih.
- nefleksibilnost cijene i loša promocija: u početku, dok se još probijate, promocija je od vitalne važnosti, baš kao i fleksibilnost u određivanu cijene. Kasnije ćete vi diktirati pravila, ali u početku budite pametni.
- neiskorištavanje novih medija: internet i društvene mreže su naša sadašnjost, ali i budućnost. Nude odlične prilike za promocijom i kontaktiranjem klijenata, uvelike olakšavaju život i poslovanje, prema tome ne budite slijepi i gluhi.

Pomoćnici u poslu

O svim detaljima i propisima, najbolje je raspitati se kod stručnih institucija: Hrvatska izvozna ofenziva, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatski izvoznici, Hrvatska gospodarska diplomacija, Hrvatska banka za obnovu i razvoj, Ministarstvo vanjskih poslova.

I naravno kod poznanika koji možda imaju iskustva u tome:). (MJ)

 

Izvor: Lider, 17. ožujak 2011.

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox