Želite uspješnu tvrtku? Ukinite sva pravila

13/07/2011

Zaposlenici u većini tvrtki pomirili su se činjenicom da moraju poštivati pravila o dolasku na posao, odjeći, godišnjim odmorima, plaćama, no primjer američke tvrtke Semco koje se bavi proizvodnjom pumpi za vodu, klimatizacijom i građenjem pokazuje da može i drugačije, piše Business.hr.

Ricardo Semler, nakon što je naslijedio tvrtku od svog oca odlučio se na radikalan zaokret. Ukinuo je kontrolu dolazaka na posao, zidove između ureda pa čak i pravila o visini plaća unutar tvrtke.  

Formirao je timove zaposlenika kojima je dao autonomiju da odlučuju o svemu, čak i nabavi. Zaposlenici jedino moraju biti svjesni da će im plaća ovisiti o profitu koji ostvare. No, ako ste mislili da uprava tvrtke provodi strogi nadzor varate se jer bi eventualnu nerazumnu potrošnju  (ako bi do nje uopće došlo) spriječili ostali radnici.

U cijeloj je firmi jedno pravilo a to je da zaposlenici i menadžeri moraju rotirati između timova.  Također, članovi tima ocjenjuju menadžere , a donose i izravnu odluku pri zapošljavanju  novih.

Da ne bismo samo pisali hvalospjeve, evo i jednog konkretnog podatka kako je uz ovakvu organizaciju rada prihod tvrtke porastao na 150 milijuna dolara godišnje. (jk)

 

 

 

Izvor: Business.hr, 13. srpnja 2011.

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox