5 savjeta kako dobrim nastupom povećati prodaju

12/09/2011

Ako se bavite prodajom, često posjećujete potencijalne klijente kako bi im predstavili svoje proizvode ili usluge. Pri tome se obično zaboravlja da male stvari mogu jako utjecati na poslovni odnos i prodaju. Portal entrepreneur.com donosi nekoliko savjeta kojima možete poboljšati svoj nastup i povećati si šanse za dobivanje posla.

Savjeti

1. Upoznajte se sa svima u uredu. Mnogi prodavači žele odmah razgovarati s osobom s kojom imaju ugovoren sastanak, no tajnica na primjer zna važne informacije o tvrtki i ljudima koji tamo rade. Uvijek se sjetite zahvaliti na pomoći. Zvuči kao sitnica, ali vam to može uvelike pomoći. Dobri prodavači poznaju veći broj ljudi koji rade za klijentovu tvrtku jer su svjesni toga da će te osobe jednom biti promovirane i da će surađivati s njima.

2. Probijte led. Znate li što je vašim potencijalnim klijentima važno i što vole u svom poslu i životu? Jeste li primijetili obiteljske slike koje imaju u uredu ili plakete koje im vise po zidovima? Pitajte ih o tim stvarima, ti su predmeti tamo s razlogom. Klijenti će biti ugodno iznenađeni vašim interesom i oraspoloženi pa će se sastanak odvijati u ugodnom tonu.

3. Raspitajte se o duljini sastanka. Iako ste možda već potvrdili preko telefona koliko će sastanak trajati, bilo bi dobro da ponovo priupitate. Klijentu se može promijeniti raspored i možda neće moći izdvojiti toliko vremena koliko ste se dogovorili. Tim ćete potezom pokazati da cijenite klijentovo vrijeme.

4. Pitajte ima li klijent što protiv ako ćete voditi bilješke. Prije no što započnete ozbiljan dio sastanka, tražite dopuštenje za vođenje bilješki. Prvo, klijent će biti impresioniran time što želite saznati što više o njegovim ciljevima i potrebama. Drugi, vođenje bilješki će mu dati do znanja da vam je važno to što on govori. 

5. Zahvalite se i rezimirajte sastanak. Nakon sastanka pogledajte klijenta u oči i zahvalite mu. Također, pošaljite mu mail u kojem navodite što se na sastanku raspravljalo i što planirate sljedeće napraviti.

 

 

Izvor: www.entrepreneur.com

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox