5 tajni koje zna svaki vrhunski prodavač

14/09/2011

Stvari koje najbolje prolaze kod klijenata često su one najednostavije koje prodavači često izgube iz vida ili zaborave. Možete imati genijalan marketinški plan, odličnu reklame i promociju, no ako zanemarite komunikaciju i upoznavanje klijenata sve pada u vodu, piše portal entrepreneur.com

 

1. Proaktivnost
Kada stvari krenu krivo dolazi do odlične prilike da im pokažete da vam je stalo do njihovog zadovoljstva. Pokažite im da će dobiti ono što ste im i obećali. Lakše ćete izgraditi povjerenje ako problem brzo riješite. A povjerenje se ne gradi samo reagiranjem na probleme, može se raditi samo o pitanju na koje klijent treba odgovor.  Potrudite se da se svaki klijent osjeća kao najvažnija osoba na vašem popisu.

2. Komunikacija
Bilo prije prodaje, za vrijeme prodaje ili nakon prodaje, komunikacija je ljepilo koje drži vaš odnos. Potpomognite se izjavama poput "Da provjerim jesam li vas dobro razumio" ili "Samo da provjerim jesam li na dobrom putu, ovo su tri problema koja vas zabrinjavaju?" Dobra komunikacija se odvija kad ljudi zaista slušaju. Također je dobro pitati klijenta kako žele da ih kontaktirate nakon prodaje i koliko često. Dva puta tjedno? Jednom mjesečno? Svaki je klijent drugačiji. Uvijek ih pitajte smatraju li da im pružate dobru uslugu ili da li ih možete bolje uslužiti. Ova pitanja daju vrijedne informacije pomoću kojih možete zadržati tog klijenta i osigurati da se mali problemi ne pretvore u velike.

3. Pozitivan stav
Svi znamo kako je pozitivan stavn važan ne samo u poslovnom nego i u privatnom životu, no ipak klijenti se često žale na neljubazne i namrgođene prodavače. Prijateljski stav i ljubaznost je nešto zbog čega će vam se klijenti iznova vraćati, a to je ono što naposljetku želite.

4. Upoznavanje klijenata
Odlični prodavači znaju predvidjeti klijentove potrebe prije no što im predstave proizvod. Dobri prodavači postavljaju točno ciljana pitanja i otkrivaju što čini njihove klijente jedinstvenima. Tada se usmjeravaju na to kako će njihov proizvod ili usluga odgovarati jedinstvenim potrebama klijenata.

5. Povratna informacija

Nazovite klijenta dan nakon što se mu dostavili robu ili riješili problem. Bez obzira na koji ih način kontaktirali, ponudite im nešto za što mislite da će im odgovarati te im ponudite informacije koje će im biti korisne. Ako tražite redovito povratne informacije vaši će klijenti znati da ste uz njih iako trenutno ne kupuju ništa od vas. 

 

 

Izvor: www.entrepreneur.com

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox