Beatlesi i dalje osvajaju: Otvoren njihov prvi muzej u Latinskoj Americi

18/02/2011

Vlasulje, čizme, čak i prezervativi s fotografijom Johna i Yoko - izloženi su u Buenos Airesu, u prvome latinoameričkom muzeju posvećenom legendarnoj četvorki iz Liverpoola, u kojemu se nalazi 2.500 izložaka posvećenih životu i diskografiji Beatlesa.

Unatoč izostanku bilo kakvih osobnih predmeta ili instrumenata koji su pripadali nekome od poznatih glazbenika, izložba je privukla tisuće posjetitelja otkad je, prije nekoliko tjedana, otvorena u Aveniji Corrientes, svojevrsnom Broadwayu glavnoga argentinskog grada. Izložba će biti stalna i stalno će se obogaćivati novim predmetima, izvijestili su njezini organizatori.

"Mnogi misle da je riječ o opsesiji, no pravo kolekcionarstvo je strast, virus kojega se teško riješiti", rekao je 53-godišnji Rodolfo Valdez, koji je s 10 godina ušao u Guinnesovu knjigu rekorda kao ondašnji vlasnik najvećega broja predmeta vezanih uz Beatlese - 8500. Izložio je samo trećinu.

Izloženo je i nešto predmeta od "povijesne" vrijednosti, poput primjerice jedne od 5.000 cigli prodavanih nakon što je mitski klub The Cavern (u kojemu su Beatlesi nastupali) srušen 1983. Ondje je također na stotine satova, bedževa, kemijskih olovaka, omota žvakaćih guma..... koji svjedoče o komercijalnom "boomu" što su ga šezdesetih pokrenuli Beatlesi. (Hina/jk)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox