Bill Gates uručio stipendije hrvatskim studentima

01/02/2012

Tim hrvatskih studenata je na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, osvojio Microsoftovu bespovratnu stipendiju u iznosu od 75.000 dolara. Imagine Cup stipendiju, koju im je uručio osnivač Microsofta Bill Gates, osvojili su u konkurenciji 50 najboljih studentskih projekata iz cijelog svijeta.

Osim financijske podrške za daljnji razvoj projekta, Microsoft će im omogućiti pristup svim potrebnim softverskim alatima, lokalnim resursima kao što su Microsoftovi inovacijski centri te ih povezati sa mrežom potencijalnih investitora, poslovnih partnera i nevladinih udruga.

Već u upotrebi

Naši su studenti, podsjetimo, osvojili prvo mjesto na domaćem natjecanju Imagine Cup, u konkurenciji više od 400 hrvatskih studenata. Njihovo rješenje, projekt KiDnect, uz pomoć specijaliziranog softvera i uređaja Kinect, pomaže djeci oboljeloj od cerebralne paralize, na način da fizioterapeuti snimaju individualne vježbe za svako dijete. Djeca vježbaju kod kuće, a sustav vrednuje odrađene vježbe na način da bilježi pokrete tijela te rezultate, statistike i snimke, šalje natrag fizioterapeutu, koji prati napredak i sukladno tome prilagođava vježbe. Ovaj se sustav već sada koristi u bolnicama u Münchenu i Varaždinu, a tim Apptenders ga planira nadograditi dodatnim senzorima koji će nadzirati rotaciju zglobova, višejezičnim sučeljem i naprednim sustavom za analizu podataka.

Osvajanje Imagine Cup stipendije, kao i činjenica da nam je stipendiju uručio sam Bill Gates, izuzetna je čast i poticaj za daljnji rad. Dobili smo priliku razmijeniti ideje i mišljenja sa mnogim stručnjacima i predstavnicima drugih timova, a suradnja s Microsoftom i partnerima pomoći će nam u daljnjem razvoju i nadogradnji našeg rješenja, rekao je Dominik Tomičević, član hrvatskog tima Apptenders. (PS/JK) 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox